Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Suudi Arabistan Kulüplerinin Transfer Harcamaları 3 Milyar Doları Aştı

Futbolda transfer piyasasına damga vuran Suudi Arabistan kulüplerinin yaptığı harcamalar, 3 milyar dolar barajını aştı. Cristiano Ronaldo transferiyle futbolda yeni bir pazarın kapısını açan Körfez ülkesi, yeni sezonda bir çok yıldıza ev sahipliği yapacak. Suudi Arabistan kulüpleri, Karim Benzema, N'Golo Kante, Roberto Firmino, Marcelo Brozovic, Sergej Milinkovic-Savic ve Edouard Mendy gibi isimleri transfer etti. Transfer furyasını reddedenler de oldu. Futbol ekonomisinin boyutunu değiştiren Suudi atılımından endişelenenler de var. Trabzonspor'un yeni stadyumu için uzun süren çalışmalar sonucunda gurur duyulacak bir sponsorluk anlaşmasına ulaşılmış oldu.

Yayın Tarihi: 04.08.2023 13:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Suudi Arabistan Kulüplerinin Transfer Harcamaları 3 Milyar Doları Aştı

Futbolda Transfer Piyasasına Damga Vuran Suudi Arabistan Kulüpleri

Futbolda transfer piyasasına damga vuran Suudi Arabistan kulüplerinin yaptığı harcamalar, 3 milyar dolar barajını aştı. Cristiano Ronaldo transferiyle futbolda yeni bir pazarın kapısını açan Körfez ülkesi, yeni sezonda bir çok yıldıza ev sahipliği yapacak. Yıldız yağmuru, Veliaht Prens Selman'ın uzun vadeli ekonomik planının tanıtım yüzü olarak futbolu seçmesiyle başladı.

Transferde İmza Atan İsimler

Premier Lig ekibi Newcastle United'ı 350 milyon sterlin'e satın aldı, ülkesindeki takımlara 20 milyar dolar kaynak ayırdı. Suudi Arabistan kulüplerinin ilk hamlesi Cristiano Ronaldo'ydu. Tarihin en büyük futbolcularından birini yıllık 200 milyon dolara kadrosuna katan El Nassr, yeşil sahalarda yeni bir pazarın kapısını açtı. Karim Benzema, N'Golo Kante, Roberto Firmino, Marcelo Brozovic, Sergej Milinkovic-Savic ve Edouard Mendy gibi isimler Arabistan kulüplerine imza attı. Son olarak Bayern Münih'ten Sadio Mane'nin de dahil olduğu bu yeni akımda, 3 milyar dolardan fazla harcama yapıldı. Fenerbahçe'nin eski çalıştırıcısı Jorge Jesus ve Steven Gerrard gibi teknik direktörler de Körfez'in yolunu tuttu.

Transferden Vazgeçenler ve Endişeler

El Nassr, El Ahli, El İttifak, El İttihad ve El Hilal gibi 5 kulübün başrol oynadığı transfer furyasını reddedenler de oldu. Lionel Messi, Kylian Mbappe ve Mauro Icardi, Arabistan'dan aldıkları teklifleri geri çevirdi. Futbol ekonomisinin boyutunu değiştiren Suudi atılımından endişelenenler de var. Liverpool Menajeri Jurgen Klopp, FIFA'nın harcama sınırı konusunda somut adımlar atmasını istiyor: 'Avrupa futbol ekonomisinde karşılığı olmayan rakamlar bizi de etkiliyor. FIFA bu konuda bir çözüm bulmalı. Futbolcuların Suudi Arabistan'ı tercih etmesini anlıyorum. Buradaki sorun futbolcularda değil, net bir kural koymayan FIFA'da.' 47 yıllık geçmişi bulunan Suudi Arabistan Ligi'nin yıldız transferler üzerinden kurduğu yeni stratejinin sürdürülebirliği merak konusu.

Çin Deneyimi ve Trabzonspor'un Sponsorluk Anlaşması

Yaklaşık 10 yıl önce aynı yönteme başvuran Çin'in denemesi, ödenemeyen maaşlar ve ülkenin yenide yerli futbolculara dönüş planıyla yarıda kalmıştı. Trabzonspor'un yeni stadyumu için uzun süren çalışmalar sonucunda gurur duyulacak bir sponsorluk anlaşmasına ulaşılmış oldu. Detayları henüz açıklanmasa da, taraftarların merakla beklediği bu müjdeli haber, kulübün geleceğine umut dolu bir bakış sunuyor.