Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Suudi Arabistan İsrail ile Normalleşme Sürecini Askıya Aldı

Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme sürecini askıya aldığı iddia edildi. Suudi yönetimi, İsrail hükümetinin aşırı sağcı doğasının Filistinlilerle ve dolayısıyla Suudilerle yakınlaşma olasılığını baltaladığını iletti. Suudi Arabistan'ın olası bir barış anlaşmasından kaçındığı belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 10:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Suudi Arabistan İsrail ile Normalleşme Sürecini Askıya Aldı

‘HÜKÜMETİ AŞIRILIKÇI’

Londra merkezli Elaph gazetesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, Suudilerin kararı iki ülke arasında arabuluculuk yapan ABD yönetimine ilettiği aktarıldı. Riyad yönetiminin Binyamin Netanyahu hükümetinin “aşırı sağcı” doğasının “Filistinlilerle, dolayısıyla Suudilerle her türlü yakınlaşma olasılığını baltaladığını” ilettiği belirtildi. Suudi tarafının, Netanyahu’nun İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi “aşırı sağcı” isimlerin taleplerini onaylaması nedeniyle olası bir barış anlaşmasından kaçındığı öne sürüldü. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, geçen temmuzda ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ı İsrail’le normalleşme gündemiyle Riyad’da ağırlamıştı.

DIŞ HABERLER

ABD eski başkanı Donald Trump’ın girişimleriyle, bir süredir İsrail’le normalleşme sürecine girmek için müzakereler yürüten Suudi Arabistan’ın, söz konusu süreci askıya aldığı iddia edildi. İlginizi Çekebilir Arap haber kuruluşu “Elaph”ın İsrail Başbakanlığı’ndaki bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik tüm görüşmeleri durdurma kararını, dün ABD Başkanı Joe Biden yönetimine bildirdi. İsrail basınında da geniş yer bulan ve henüz resmen doğrulanmayan haberlere göre Riyad, ABD aracılığıyla bir mesaj yayınlayarak, İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin “aşırı sağcı” yapısının, “Filistinlilerle, dolayısıyla da Suudilerle her türlü yakınlaşma olasılığını baltaladığını” açıkladı.

ANLAŞMA ERTELENDİ Netanyahu’nun, Suudilerin “aşırı sağ” olarak gördüğü Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi isimlerin taleplerini “kabul etmesi” nedeniyle de Suudi Arabistan’ın olası bir barış anlaşmasını ertelediği belirtildi.

‘AN MESELESİ’YDİ

Geçen hafta İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkiler kurulması konusunda bir anlaşmaya varmanın “an meselesi” olduğunu öne sürmüştü. Nitekim, bir süredir İsrail ile Suudi Arabistan’ın normalleşme sürecine girmek için anlaşmaya çok yakın olduğu dile getirilirken, Suudi Arabistan’ın İsrail’e hava sahasını açması ilişkilerde “olumlu bir gelişme” olarak nitelendirilmişti. Bununla birlikte Suudi Arabistan tarafından ülke olarak tanınmayan İsrail’den bir heyet, geçen hafta UNESCO toplantısı için Riyad’a gitmişti. Riyad, ABD tarafından müzakere edilen, İsrail’in Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile ilişkilerini normalleştirmesini sağlayan 2020 İbrahim Anlaşması’na da imza atmadı.