Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sumak: Faydaları ve Kullanım Alanları

Sumak, yabani bir bitki olup baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Sumakın faydaları arasında sindirim sorunlarını giderme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlama gibi etkiler bulunur. Ancak sumak çayını kullanmadan önce doktora danışmak önemlidir.

Yayın Tarihi: 02.10.2023 12:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sumak: Faydaları ve Kullanım Alanları

Sumak Nedir?

Sumak yabani bir bitkidir ve yaklaşık olarak 150 türü bulunmaktadır. Sıcak yerlerde yetişen bu bitkinin meyvesi küre şeklinde, kırmızımsı bir renkte ve ekşi bir tattadır. Sumak, uygun şekilde kurutulduktan sonra baharat olarak kullanılır.

Sumakın Faydaları

Sumak, antioksidanlar ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde hazımsızlık, iştahsızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Ayrıca kusma, ishal, boğaz ve diş eti hastalıkları gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılır. Sumak ayrıca grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir ve ateşi düşürür.

Sumak Çayının Faydaları

Sumak çayı, doğal bir antioksidan görevi görerek vücudu temizler ve kronik faranjite iyi gelir. Ayrıca boğaz ağrısını geçirir, solunum yollarını rahatlatır ve öksürüğe iyi gelir. Sumak çayı kanser riskini düşürme ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlama konusunda da etkilidir.

Sumak Çayının Yan Etkileri

Hamileler, ilaç kullananlar ve kronik rahatsızlığı olanlar sumak çayını kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalıdır.