Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sumak Baharatının Faydaları

Sumak baharatı padişahların gözdesiydi. Karaciğerdeki toksinleri temizler. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur. Obezite hastalığını ortadan kaldırır. Kan akışını dengeleyerek kalp ritmini korur. Sumak bitkisi hiperglisemi, diyabet ve obezite için etkilidir. Sumak idrar söktürücüdür. Kanser karşıtı özelliklere sahiptir. Kadın hastalıklarını tedavi eder. Anne sütünü artırır. Adet bozukluğu ve adet krampları tedavisine destek olur.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 10:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sumak Baharatının Faydaları

Sumak baharatı padişahların gözdesiydi

Bunun nedeni de karaciğerdeki toksinleri temizlemesiydi. Çünkü saray mutfağında çok fazla et ve et ürünleri tüketiliyordu. Bu durum karaciğerdeki yağlanmayı artırdığından sumak tedavi ediyordu.

SUMAĞIN FAYDALARI NELERDİR

Sumak çok güçlü bir toksin atıcı baharattır. Bu yüzden yüzyıllar boyunca şifa amaçlı tüketildi. Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar.

Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur. Ancak sumak çok güçlü toksin atıcı olduğundan hamilelerin tüketmesi önerilmez. Ayrıca haftada 3 en fazla 4 defa tüketilmesi tavsiye edilir.

Sumak toksin attığından günümüzün baş belası olan obezite hastalığını da ortadan kaldırır. Kan akışını dengeleyerek kalp ritmini korur. En önemlisi ise damarlarda yağlanmayı engeller.

Yapılan araştırmalarda oksidatif strese neden olan vücut toksinlerinden kurtulmanın en sağlıklı yolu olarak sumak seçilmiştir. Sumak antioksidan gibi vücudun hücrelerini yeniler.

Yapılan araştırmalar, sumak bitkisinin hiperglisemi, diyabet ve obezite için de etkili olduğunu göstermektedir. Laboratuvar sonuçlarına göre, oldukça güçlü bir antioksidan olan sumak, bu sayede kan şekeri ve kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Sumağın idrar söktürücü özellikleri vardır. Bu nedenle, idrar üretimine yardımcı olarak vücuttan toksit maddelerin atılmasını sağlamaktadır.

Bazı araştırmalarda sumak bitkisinin kanser karşıtı özellikler sergilediği görülmüştür. Yine yapılan başka bir çalışmaya göre ise, sumak özü kemoterapötik ilaç ile birlikte kullanılır. Sumak suyu, sumak çayı, sumak kabuğu geleneksel olarak kadın hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Sumak harici olarak aşırı vajinal akıntı halinde de uygulanır. Ayrıca, anne sütünün artırılmasına da yardımcı olur. Östrojen gibi davranarak adet bozukluğu, adet krampları tedavisine destek olmaktadır.