Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Süper Kütleli Kara Deliklerin Hızı Hakkında Yeni Keşifler

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler hakkında yeni bir araştırma, süper kütleli kara deliklerin çarpışmaya doğru ilerlediklerinde ışık hızının 1/10'u kadar hıza ulaşabildiğini ortaya koydu. Araştırmacılar çarpışan kara delikler için yeni bir hız sınırı belirledi ve bu keşfin evrensel bir tanım olabileceğini düşünüyorlar.

Yayın Tarihi: 27.08.2023 20:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Süper Kütleli Kara Deliklerin Hızı Hakkında Yeni Keşifler

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler hakkında bilim dünyası yeni bilgiler edinmeye devam ediyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre süper kütleli kara delikler çarpışmaya doğru ilerlediklerinde ışık hızının 1/10'u kadar hıza ulaşabiliyorlar.

Çalışma kapsamında araştırmacılar evrenin bu en uç çarpışmaları için yeni bir hız sınırı belirledi.

Kara Deliklerde Yeni Keşif

Yeni araştırmaya göre, çarpışan kara delikler için "mümkün olan maksimum geri tepme hızı" 102 milyon km/saat ile ışık hızının yaklaşık onda birini aşıyor.

Physical Review Letters dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bu zirve, çarpışma koşulları iki kara deliğin birbirine yaklaşırken birleşmesi ya da dağılması arasındaki devrilme noktasında olduğunda ortaya çıkıyor.

Uzay-zaman Dokusundaki Sarsıntılar

İki kara delik birbirinin yakınından geçtiğinde, birbirlerinden ayrılmadan önce ya birleşecek ya da ortak kütle merkezleri etrafında dönmeye başlayacaklardır.

Kara deliklerin birbirlerinden ayrılıp ayrılmamaları ya da birbirlerinin içine doğru spiral çizip çizmemeleri, en yakın yaklaşma noktasındaki ayrılıklarına bağlı.

Yeni Temel Fizik

Araştırmacılar, her biri iki ila üç hafta süren 1.381 simülasyon çalıştırarak, birbirlerinin yanından geçen zıt spinli kara delikler için olası geri tepme hızlarında bir tepe noktası buldular.

Bu nedenle, Lousto bu etkileşimi, suyun kaynaması gibi ani bir olay yerine, manyetizma veya süper iletkenlik gibi yumuşak bir geçişe benzetiyor.

Yeni Keşiflerin Potansiyel Sonuçları

Bilim insanları keşiflerinin daha evrensel bir tanım olabileceğine inanıyor.

Yeni keşfedilen bu hız sınırının, "evrendeki en küçük nesneden en büyük nesneye kadar" her şeyi etkileyen daha büyük bir fiziksel yasalar kümesinin parçası olabileceğini söylüyor.