Su Kıtlığı Tehlikesi: 2025'te İki Milyardan Fazlası İçme Suyuna Erişim Sağlayamayacak
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, Trakya Su Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, küresel ısınmanın temiz su kaynaklarını azalttığını vurguladı. Aral, "Türkiye, 2025'te olmasa da yakın bir gelecekte temiz su kaynakları tükenen ve kirlenen bir ülke olacaktır. Bu nedenle suyun daha tasarruflu kullanılması gerekiyor," ifadelerini kullandı.
Küresel Su Kaynaklarının Durumu
Dünya Bankası'nın tahminlerine göre, 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisi temiz ve içilebilir suya ulaşamayacak. Aral, yer altı su kaynaklarının doğru yönetilmesinin kritik olduğunu belirtti.
Tarım Sektörü ve Su Kullanımında Bilinçlendirme
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. İrfan Yolcubal ise yer altı sularının görünür olmadığından kötü kullanıldığını dile getirdi. "Trakya, yer altı kaynakları açısından zengin ama kötü yönetim nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Tarım sektörü en fazla suyu kullanan sektördür. Ancak bilinçli kullanım ile hem kaynakları koruyabiliriz hem de verimli üretim sağlayabiliriz," dedi.
Türkiye'nin Su Potansiyeli
Türkiye'nin yer altı su potansiyeli 18 milyar metreküp olarak hesaplanıyor ve bu suyun %76'sı tarımda kullanılıyor. İçme sularının %45'i bu kaynaklardan elde ediliyor. Ancak doğru kullanım konusunda hala ciddi bir eksiklik var.
Tekirdağ'da bir otelde "Trakya Su Çalıştayı" düzenlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, burada konuşma yaptı.
Tekirdağ'da bir otelde "Trakya Su Çalıştayı" düzenlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, burada konuşma yaptı.