Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

SSK ve Bağ-Kur'lulara 33.387 TL Toplu Para Hesaplara Yatıyor

SSK ve Bağ-Kur'lulara 33.387 TL toplu para hesaplara yatıyor. Doğum yapan annelere ve çalışan annelere yönelik düzenlemeler ve destekler devam ediyor. Doğum izin parası hakkında detaylar ve ödeme miktarları. Kimlerin yararlanabileceği ve ödeme süreci hakkında bilgiler.

Yayın Tarihi: 19.10.2023 12:58
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

SSK ve Bağ-Kur'lulara 33.387 TL Toplu Para Hesaplara Yatıyor

4A, 4B, 4C, SSK ve Bağ-Kur'lu tüm çalışanlar Dikkat!

Ülkemizde annelerin sağlık, bakım ve ekonomik ihtiyaçlarına yönelik bazı düzenlemeler bulunuyor. Doğum yapan annelere yönelik olarak verilen doğum yardımından milyonlarca kişi faydalanıyor. Ayrıca, çalışan annelere de doğum izni sürecinde maaşlarının devlet tarafından ödenmesi gibi önemli kolaylıklar sunuluyor.

Ülkemizde doğum yapan annelere yönelik destekler sürüyor. Anneler, doğum süreci boyunca maddi güvencelerini koruyarak, bebeklerine daha iyi bakabilmeleri için bu sosyal düzenlemeden faydalanabiliyor. Ayrıca, çalışan annelere de doğum izni sürecinde maaşlarının devlet tarafından ödenmesi gibi önemli kolaylıklar sunuluyor.

Doğum İzin Parası Hakkında Detaylar

Doğum izin parası ismiyle verilen bu destek ödemesi için son 1 yıllık sigorta incelendiğinde 90 gün prim olması gerekiyor. Annelere doğum izni sırasında çalışmadığı sürenin ücreti devlet tarafından ödeniyor. Geçici iş göremezlik ödeneği ya da bir diğer adıyla rapor parası, doğum öncesi ve sonrası kullanılan toplam 112 günlük izin süresini kapsıyor.

Ödeme Miktarları

Ödemeler, son 1 yıllık kazanç ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Asgari ücretlilerin ödenekleri, ödemenin yapıldığı tarihteki asgari ücret üzerinden hesaplanan tutarın altında olamıyor. Son 1 yıl içerisinde 180 günden az sigortalı çalışması olanların ödeneği ise asgari ücretin 2 katına göre hesaplanan tutarı aşamıyor.

Temmuz ayında maaşların artmasıyla birlikte geçici iş göremezlik ödeneği de yükselecek. Asgari ücretin brüt günlük 330,60 liradan 447,15, aylık 10 bin 8 liradan 13 bin 414 lira 50 kuruş çıkmasıyla annenin ödeneği, 24 bin 908 liradan 33 bin 387 liraya yükselecek.

Kimler Yararlanabilir?

Bu ödemeden 4/a sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar (SSK), 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar (Bağ-Kur), Ceza İnfaz Kurumları ile tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular, sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılan Türk işçileri ve ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar analık sigortasının kapsamında bulunuyor. Bu kişiler geçici iş göremezlik ve emzirme ödeneği alabiliyor.

Ödeme Süreci

Ödemeler, sağlık hizmet sunucularınca elektronik ortamda düzenlenen doğum raporları üzerinden hesaplanıyor. Sigortalının erken ya da beklenenden geç doğum yapması halinde, doğum öncesi ve doğum sonrası geçici iş göremezlik ödeneği ödenecek olan süreler sistem tarafından hesaplanıyor ve sigortalının T.C. kimlik numarasına tanımlanarak anlaşmalı bankaya gönderiliyor.