Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Son On Yılın En Köklü Değişimi! Çin Nükleer Şeflerini Tasfiye Etti

Çin yönetimi, ülkenin nükleer cephaneliğini yöneten elit bir birimin liderlerini değiştirerek bir tasfiye operasyonuna başladı. Bu değişiklik, son on yılda Çin askeri liderliğinde yaşanan en büyük plansız atamalardan biri olarak değerlendiriliyor. Atamalar, Çin'in nükleer stratejisinde köklü bir değişiklik olduğunu gösteriyor.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 14:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Son On Yılın En Köklü Değişimi! Çin Nükleer Şeflerini Tasfiye Etti

Son On Yılın En Köklü Değişimi! Çin Nükleer Şeflerini Tasfiye Etti

Çin yönetiminin, ülkenin nükleer cephaneliğini yöneten elit bir birimin iki liderini değiştirerek bir tasfiye operasyonuna başladığı bildirildi. Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) Roket Gücü biriminin başında bulunan General Li Yuchao ve yardımcısı aylardır 'ortadan kaybolmuştu'. Yerlerine eski donanma şefi yardımcısı Wang Houbin ve parti merkez komitesi üyesi Xu Xisheng getirildi.

Gelişmenin Pekin'in askeri liderliğinde neredeyse son on yılda yaşanan en büyük plansız atama olarak değerlendiriliyor. Son tasfiyenin Çin nükleer stratejisinde on yıllardır yaşanan en köklü değişiklik olduğunu belirten Asya Toplumu Politika Enstitüsü dış politika ve ulusal güvenlik uzmanı Lyle Morris, 'Başkan Şi Jinping PLA'nın kontrolünü daha önce görülmemiş bir şekilde sağlamlaştırdı, ancak bu tamamlandığı anlamına gelmiyor. Şi hala rütbelerdeki yolsuzluktan endişe duyuyor ve partiye mutlak sadakatin henüz sağlanmadığının sinyalini verdi' dedi.

Şi aynı zamanda Çin'in en üst düzey askeri komutanlığı olan Merkezi Askeri Komisyon'un da başkanı.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ülkenin konvansiyonel ve nükleer füzelerini denetleyen Roket Kuvvetleri'nin başına Wang Houbin'i atadı. Kurumun siyasi komiserliğine de Xu Xisheng getirildi. Her iki isim en üst rütbe olan generalliğe yükseldi. Daha önce Genelkurmay Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Wang, Roket Kuvvetlerine geçene kadar 2020'den beri donanmanın komutan yardımcısıydı. Devlet medyası, Roket Kuvvetleri'nin önceki komutanı Li Yuchao'nun nereye atandığını belirtmedi. Atamalar Çin Komünist Partinin (ÇKP) Ulusal Kongresi'nden bir gün önce duyuruldu. Savunma amaçlı nükleer stratejiye bağlı olduğunu dile getiren Çin, bu silah sahibi olmayan devletlere ya da arındırılmış bölgelere karşı nükleer silah kullanmayacağını taahhüt ediyor.