Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Soğuk Savaş'ın Casus Uyduları Roma Kalelerini Ortaya Çıkardı

Soğuk Savaş dönemine ait ve gizliliği kaldırılan casus uydu görüntüleri Suriye ve Irak'ta Roma dönemine ait 396 kalenin keşfedilmesini sağladı. Uzmanlar, söz konusu keşifler Roma imparatorluğunun işleyişine dair daha önce bilinmeyen bulgulara ulaşıldığını dile getirdi. Ayrıca, Roma sınırlarının daha az katı ve dışlayıcı olduğu ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 18:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Soğuk Savaş'ın Casus Uyduları Roma Kalelerini Ortaya Çıkardı

Gizliliği Kaldırılmış Soğuk Savaş İstihbarat Uydu Görüntüleri

Gizliliği kaldırılmış soğuk savaş istihbarat uydu görüntülerinin, daha önce keşfedilmemiş yüzlerce kaleyi ortaya çıkararak Roma imparatorluğunun işleyişine yeni bir ışık tuttuğu kaydedildi. 1960lı ve 70li yıllarda çekilen hava fotoğraflarını inceleyen arkeologlar, Suriye ve Irakta bilinmeyen 396 Roma kalesi bulunduğunu ortaya çıkardıklarını söyledi.

Roma İmparatorluğunun Sınır Duvarı Olarak Düşünülen Kaleler

Uluslararası bir arkeoloji dergisi olan Antiquityde yayınlanan bulgular, bölgedeki yaşamın yeniden değerlendirilmesini zorunlu kıldı. İki uçağıyla Orta Doğuda hava arkeolojisine öncülük eden Fransız Cizvit kaşif Antoine Poidebard tarafından 1934 yılında bölgede yapılan bir önceki araştırmada 116 kaleden oluşan bir hat kaydedilmişti. Şimdiye kadar tarihçiler bu kalelerin, Roma imparatorluğunun doğu eyaletini Arap ve Pers akınlarından ve esir alıp köle yağmalamak isteyen göçebe yağmacı kabilelerden korumak için inşa edilmiş bir savunma hattının parçası olduğunu varsayıyordu.

Kalelerin Ticaret ve İletişimi Desteklediği Keşfedildi

Yazarlar, yeni keşiflerin bunun yerine sınırın sürekli şiddetli çatışmalardan ziyade daha akışkan ve canlı bir sınır ötesi ticaret yeri olduğuna işaret ettiğini, kalelerin kervan temelli bölgeler arası ticaret, iletişim ve askeri taşımacılık sistemini desteklediğini söyledi. Araştırmacılar, artık kalelerin sınır ötesi ticareti desteklemek, imparatorluğun doğu eyaletleri ile Roma dışı topraklar arasında seyahat eden kervanları korumak ve doğu ile batı arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için inşa edildiği varsayımında bulunuyor.

Roma Sınırlarının Daha Az Katı ve Dışlayıcı Olduğu Ortaya Çıktı

Araştırmacılar, bu durumun, Roma dünyasının sınırlarının daha önce düşünüldüğünden daha az katı ve dışlayıcı olduğunu gösterdiğini belirtiyor. İncelenen görüntüler, ABD ve Sovyetler Birliği ile müttefikleri batı bloğu ve doğu bloğu arasındaki jeopolitik gerilimin yaşandığı bir dönemde yürütülen dünyanın ilk casus uydu programının bir parçasını oluşturuyordu.