Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Soğanın Faydaları ve Kullanımı

Diyetisyen Berna Ertuğ, Türk mutfağının gözde besini olan soğanın faydalarını anlattı. Soğanın kanser riskini azaltma, kalp sağlığına faydaları ve saklanması gibi konulara değindi. Ayrıca, soğanın bilinmeyen faydalarıyla ilgili yapılan araştırmaları da aktardı.

Yayın Tarihi: 06.08.2023 07:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Soğanın Faydaları ve Kullanımı

Diyetisyen Berna Ertuğ Soğanın Faydalarını Anlattı

Türk mutfağının gözde besini olan soğanın faydalarından uzun uzun bahsetti. Soğanın, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltma, ruh halini iyileştirme, cilt ve saç sağlığını koruma gibi konularda önemli yararları vardır.

A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynak olan soğan; kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir.

Soğanın Kanser Riskini Azaltma Özelliği

Soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur.

Soğanın Kalp Sağlığına Faydaları

Soğanının içeriğindeki kükürt kan inceltici etkisi göstererek kalp kriziyle inme riskini artıran plateletlerin birikimini önler. Soğandan alınan kükürtün hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltmaya yardımcı olduğu diğer çalışmalarla tespit edilmiştir.

Soğanın Saklanması ve Kullanımı

Genelde bol bol alınıp aynı yerde saklanan soğan ve patateslerin farklı kutulara ya da poşetlere konulması gerekir. Kuru soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak uzun süre taze şekilde tüketilmesini sağlar. Yarım kalan kuru soğanlar ise cam saklama kabına koyarak buzdolabında muhafaza edilebilir. Taze soğanı ıslak olarak buzdolabına koymak yapılan diğer hatalardan biridir.

Soğanın Şaşırtıcı Faydaları

Soğanın sıradışı faydaları şaşırtıyor! Yapılan araştırmalar, soğanın bilinmeyen mucizevi etkilerini gün yüzüne çıkardı. İşte soğanın faydaları... Soğanın mucizevi faydalarıyla ilgili yeni araştırmalar şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu. Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan soğanın bilinmeyen yönleri gün yüzüne çıktı.

Soğanın Kulakta Bekletilmesinin Faydaları

Yapılan bir araştırmada, soğanın kulakta bekletilmesinin müthiş bir fayda sağladığı ortaya çıktı. Ateş düşürmeden nezleye kadar birçok sağlık sorununda soğanın mucizevi etkileri kullanıcıları şaşırtıyor. Soğanın iç çeperindeki zarların Aloe Vera'ya benzer özelliklere sahip olduğu ve yaralanmalarda, yanıklarda, enfeksiyonlarda hızlı bir şekilde tedavi ettiği biliniyor.

Soğanın Diğer Faydaları

Soğan, antioksidan özellikleri, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kalp sağlığını desteklemesi, kanser riskini azaltması, kan şekerini düzenlemesi, sindirimi kolaylaştırması, saç ve cilt sağlığını iyileştirmesi, iltihaplanmayı azaltması, kolesterolü düşürmesi, doğal antibiyotik ve antimikrobiyal etkileri gibi birçok fayda sağlar.