Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?
Omurgamız başımız ile bacaklar arasında uzanan ve vücut ağırlığımızın üçte ikisini taşıyan bir köprü gibidir. Omurgamız, omur denilen 23 tanesi hareketli toplam 33 kemikten oluşur. Bu kemikler birbirlerine bağ dokusu, eklemler ve disk dediğimiz yastıkçıklarla bağlanır. Aynı zamanda hareketleri sağlayan ve omurların her birine bağlanan güçlü omurga çevresi kaslarımız vardır. Merkezi sinir sisteminin en önemli bölümlerinden biri olan omurilik de omurganın içinde yer alır. Omurga, omuriliği içinde barındırır ve korur.
Omurilik beyin ile kol, gövde ve bacaklar arasında irtibatı sağlayan ve beyinden bu bölgelere emir getiren ve götüren sinir dokusundan oluşur. Tıpkı bir elektrik kablosu gibi görev yaparak; el ve kollarımızın, ayak ve bacaklarımızın, duyu fonksiyonumuzun çalışmasını sağlar.
Omurga ayrıca nefes almamıza yardımcı olur, idrar ve dışkı fonksiyonlarını kontrol eder. Omurgamız bedenimizi döndürmemiz, başımızı çevirmemizi sağlar. İç organları korur. Sağlıklı bir omurga için dik durmak, ağır yük kaldırmamak ve doğru oturmak önemlidir.
Uzman Uyardı!
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sinem İnce, her yaşta görülebilen skolyozun en sık görülen tipinin ergenlikte, yani 10-17 yaş arasında görülen sebebi bilinmeyen skolyoz olduğuna değindi. Bazı sinir sistemi, kas sistemi hastalıklarında da skolyoz görülebildiğini söyledi. İnce, genellikle ilk aşamalarda kişinin ciddi bir ağrı hissetmediğini belirtti. Skolyozun temel sorununun bozulmuş omurga mimarisinin yarattığı asimetrik kas hareketlerinin sonucu oluşan ağrı olduğunu vurguladı.
Egzersizler Doktor Kontrolünde Olmalı
Eğriliğin derecesine göre skolyoza özgü egzersiz, korse hatta cerrahi tedavi gibi seçeneklerin olduğuna değinen İnce, skolyoz egzersizlerinin doktor kontrolünde ya da önerisiyle yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Erken tanının önemine vurgu yaparak, erken tanı konulan hastalarda omurganın eski haline döndürülmesinin mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca skolyoz vakalarının yüzde 90'ının cerrahi dışı tedavi teknikleri ile kontrol altına alınabileceğini söyledi. Skolyoz hastalarının dikkat etmesi gereken noktalara da değindi.