Geleceğin Şef Adayları Lakerda ile Buluşuyor
Sinop, Geleneksel lezzet lakerda, Sinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından öğrenilecektir. Bu kapsamda, coğrafi işaret belgeli lakerda, kriterlere uygun sunum ve yapım teknikleri ile öğrencilerin uygulamalı eğitim aldığı bir program başlatılmıştır.
Karadeniz’in Tescilli Lezzeti
Karadeniz'de avlanan torik ve palamut balıklarından yapılan lakerda, tanınırlığını artırma çabaları doğrultusunda festival ve yarışmalarla daha geniş bir kitleye ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Sinop Üniversitesi'nin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde, 264 öğrenci, "yeni nesil lakerda" olarak nitelendirilen farklı sunum teknikleri ile sofraları süslemek için eğitim almaktadır.
Öğrencilere Uygulamalı Eğitim
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt, üniversitelerin, bulundukları bölgeye özgü yöresel lezzetleri ön plana çıkarma görevine değinerek, son yıllarda lakerdanın tanıtımı konusunda atılan adımları destekleyeceklerini belirtti. Yazıt, öğrencilerine lakerdanın sunum teknikleriyle ilgili teorik ve pratik eğitim verdiklerini ifade etti.
Lakerda ile İlgili Eğitim Süreci
Yazıt, şu an sunum aşamasında başarı elde ettiklerini ve yapımını da eğitimlerine eklemeyi planladıklarını açıkladı. Öğrencilere verilen eğitimlerin meyvelerini aldıklarını vurgulayan Yazıt, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin lakerda konusunda hem bilgi hem de becerilerini geliştirdiğini aktardı.
Standartların Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar
Yazıt, lakerda yapımında bazı sorunların farkına varıldığını ve standart tuz oranı gibi konuların netleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu konuları Su Ürünleri Fakültesi hocalarıyla görüşerek çözüme kavuşturacaklarını ifade etti. Yazıt ayrıca, workshoplar düzenleyerek lakerda yapımının standartlarını belirleyeceklerini de sözlerine ekledi.
Öğrencilerin Yorumları
Harun Uyar, Lakerda Festivali'nde "özgün ve tarif sunumu" kategorisinde birinci oldu ve geliştirdiği düşük tuz oranlı sunumu hakkında: "Yeni nesil lakerda sunumunda tat dengesi sağlamak için kuru üzüm kullandım" dedi.
Dilara Yılmaz ise "en lezzetli tabak" kategorisinde birinci olarak lakerdayı farklı ürünlerle kombine ettiğini belirterek, sunumunun beğenildiğini dile getirdi.
Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine, kente özgü coğrafi işaret belgeli lakerdanın (tuzlu balık) kriterlere uygun farklı sunum ve yapım teknikleriyle ilgili uygulamalı eğitim verilecek. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt (sağda), konuya ilişkin açıklama yaptı.