Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sıfır Riskle Para Kazanmak İçin Büyük Fırsat! Günlük Garanti 1000 TL Cebinizde

Bankadaki birikimleri ile kısa sürede, risksiz gelir elde etmek isteyenlere para piyasası fonları oldukça ideal bir seçenek oluyor. Para piyasası fonlarında nasıl işlem yapılıyor? Para piyasası fonu riskli mi? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 02.10.2023 11:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sıfır Riskle Para Kazanmak İçin Büyük Fırsat! Günlük Garanti 1000 TL Cebinizde

Sıfır Riskle Para Kazanmak İçin Büyük Fırsat!

Günlük garanti 1000 TL cebinizde: Yöntem ise çok basit. Bankadaki birikimleri ile kısa sürede, risksiz gelir elde etmek isteyenlere para piyasası fonları oldukça ideal bir seçenek oluyor. Peki, para piyasası fonlarında nasıl işlem yapılıyor? Para piyasası fonu riskli mi? İşte detaylar...

1.4 Trilyon Lira Boştav

Vadeli mevduat hesabı genellikle vade 32 gün ve üzerinde olacak biçimde açılıyor. Bunun nedeni ise tasarruf sahibi faizlerin artışı sürdürdüğü bir ortamda uzun vadeli pozisyon açmak istememesi. Bankalar da kısa vadeli öngörülebilirliği artırmak amacıyla 32-45 gün vadelere daha fazla faiz ödemesi yapıyor. Kısa vadelerde elde edilen kazanca rağmen para ihtiyaçları ya da tarihi gelen ödemelerden dolayı pek çok kişi parasını vadesiz hesaplara yatırıyor. İşletmeler ile bireylerin TL vadesiz hesapta tuttukları paranın toplamı ise 1.4 trilyon lira. Bu ücretin 690 milyarının sahibi ise bireysel müşteriler.

Yatırım Fonu Nedir?

Yatırım fonları mevduat gibi minimum riskli opsiyonu sunan günlük getiri kaynaklarıdır. Günlük getiri de yıllık vadeli mevduat faizinin günlük kazancına yakındır. Yatırım fonlarında günlük faiz kazandıran fonların başında para piyasası fonları gelmektedir. Kısa vadeli serbest fonları da bu alanda öne çıkmaktadır. Bu fonlar banka ile aracı kurum isimleriyle piyasaya sunulmaktadır. Kurum adının yanında para piyasası fonu ya da kısa vadeli serbest fon yazar. Aynı zamanda kaçıncı fon olduğunun bilgisi de veriliyor. Genellikle fonlarla ilgili bilgi sahibi olanlar, bu fonları 3 harfli kodlarından tanır.

Ne Kadar Kazandırıyor?

Para piyasası fonlarının son bir ay içindeki getirisi yüzde 2.8-3 arasında değişiyor. Mesela, 1 milyon lirasını 8 gün bu fonda değerlendiren bir kişi 8-10 bin lira arasında getiri elde edebilir. Bu parayı bir gün bile fonda tutanlar ise ceplerine 1.000 TL gibi bir para koyuyor.

Avantajlı Yönleri Nelerdir?

Para piyasası fonları, kısa vade içinde faiz sunan repo, Hazine bonoları, mevduat, banka bonoları gibi ürünlere yatırım yapar. Birikimlerin değerini enflasyon karşısında korumayı hedefler. Merkez Bankası faiz artırımı yaptığında fonun getirisinde de artış yaşanır. Kısa vadeli faizin yükseldiği dönemlerde bu fonlar dikkat çeker. Söz konusu fonlara mobil bankacılık ya da internet bankacılığındaki yatırımlar menüsünden ulaşabilirsiniz. Yalnızca uygulamasını kullandığınız kurumun fonlarını değil, piyasada işlemde olan bütün fonları almanız da mümkün.