Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sıcaklıklar Fırladı, Ülkede 'Kırmızı Alarm' Verildi

İspanya'da aşırı sıcak hava dalgası sebebiyle bazı bölgelerde kırmızı alarm verildi. Avrupa genelinde de kavurucu sıcaklar etkisini gösteriyor. Yunanistan'da tedbirler alındı. Dünya Meteoroloji Örgütü, Temmuz ayının ilk haftasının en sıcak hafta olduğunu duyurdu. Avrupa'da sıcak hava sebebiyle 61 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Yayın Tarihi: 13.07.2023 13:17
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sıcaklıklar Fırladı, Ülkede 'Kırmızı Alarm' Verildi

Sıcaklıklar Fırladı, Ülkede 'Kırmızı Alarm' Verildi

İspanya’da etkili olan aşırı sıcak hava dalgası sebebiyle bazı bölgelerde sıcaklık 43 dereceye ulaştı, kırmızı alarm verildi. İspanya’da etkili olan aşırı sıcak hava dalgası sebebiyle bazı bölgelerde sıcaklık 43 dereceye ulaştı. Başkent Madrid dahil ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklık 40 dereceye ulaştığı için turuncu alarm verilirken 43 dereceyi gören Teruel, Zaragoza ve Albacete eyaletlerinde kırmızı alarm verildi.

Avrupa'da Kavurucu Sıcaklar

Türkiye genelinde uzmanlar, özellikle bugün ve yarın yaşanacak sıcak havaya dikkat çekerken, Avrupa genelinde de kavurucu sıcaklar etkisini gösteriyor. BBC de yer alan habere göre, sıcak hava dalgası sebebiyle İspanya, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan ve Türkiye de sıcaklar 40 dereceyi aşabilir. İtalya da Floransa ve Roma'nın içlerinde olduğu on şehirde kırmızı alarm verildi, buralarda sıcaklığın 48.8 dereceye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Yunanistan'da Tedbirler Alındı

Yunanistan da aşırı sıcaklara yönelik tedbirler aldı. Yunanistan Çalışma Bakanlığı, özellikle öğle saatlerinde çalışılmaması tavsiyesinde bulunurken, ağır koşullarda çalışanlar için işlerin yavaşlatılması istendi.

En Sıcak Hafta

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), hafta başında yayınladığı raporunda Temmuz ayının ilk haftasının dünya genelinde en sıcak hafta olduğunu duyurdu. WMO, deniz yüzeyi sıcaklıklarının ayrıca yüksek olduğunu ve Antarktika'da eşi görülmemiş oranda deniz buzullarının eridiğini belirtti. WMO İklim Hizmetleri Direktörü Prof. Christopher Hewitt, hava olayı El Nino'nun daha başlangıcında bu tür olağanüstü sıcaklıklar kaydedildiğini vurgulayarak "Bilinmeyen bir dönemdeyiz ve El Nino daha da geliştikçe daha fazla rekor bekleyebiliriz ve bu etkiler, 2024'e kadar uzayacaktır. Bu, gezegen için endişe verici bir haber" dedi.

61 Bin Kişi Hayatını Kaybetti

Diğer yandan, yapılan son araştırmaya göre Avrupa'da rekor seviyelerdeki sıcaklıkların yaşandığı 2022 yazında sıcak hava sebebiyle 61 binden fazla kişi hayatını kaybetti.