Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sıcak Havalarda Serin Kalmanın Yolları

Dünyada sıcak hava dalgaları artıyor ve şiddetleniyor. Sıcak havalarda serin kalabilmek için doğru kıyafetlerin seçimi önemlidir. Renk, tasarım ve kumaş seçimi sıcak hava koşullarında serinlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca ıslak kıyafet giymek de etkili bir serinleme yöntemidir.

Yayın Tarihi: 08.08.2023 16:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sıcak Havalarda Serin Kalmanın Yolları

Dünyada Sıcak Hava Dalgaları

Dünyada sıcak hava dalgaları, iklim değişikliğinin etkisiyle artıyor ve şiddetleniyor. Bu yıl Temmuz ayında gelmiş geçmiş en sıcak gün kaydedildi. Sıcak havalarda serin kalabilmek için ne giymeliyiz sorusu sık sık gündeme geliyor.

Renk ve Tasarım

Çoğu kişi yaz aylarında beyaz kıyafetler giymeyi tercih ediyor. Beyaz, güneş ışınlarını yansıtarak vücuttan uzaklaştırıyor. Siyah ise ışınları emiyor. Ancak giydiğimiz kıyafetin kalınlığını ve kalıbı da en az renk kadar önemli.

Kumaş Önemi

Giydiğimiz kumaşlar da vücudumuzun sıcak havayla mücadelesinde önemli rol oynuyor. Pamuk ve ipek gibi hafif dokunmuş kumaşlar, örgü kumaşlara kıyasla genellikle daha iyi. Spor kıyafetlerinde kullanılan kumaşlar da vücuda yapışmadığı için serinletici etki yaratabiliyor.

Yeni Araştırmalar

Spor kıyafetleri üreten şirketleri akıllı kumaşlar tasarlamak için milyonlarca dolarlık yatırım yapıyor. MIT’de bilim insanları, ısının vücuttan daha etkili bir şekilde yayılmasını sağlamak için güneş ışığını yansıtan ve emmeyen, güneş ışınlarını hapsetmeyen malzemeleri araştırıyorlar.

Islak Kıyafet Giymek

Bazı uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için ıslak kıyafet giymenin en iyi seçenek olabileceğine inanıyor. Su, buharlaşmak için ısı enerjisine ihtiyaç duyuyor. Islak bir şey giydiğinizde su, vücuttaki ısıyı kullanarak sıvıdan gaz formuna geçiş yaparken cildi soğutuyor ve vücut ısısını düşürüyor.