Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sıcak Çarpmasında Belirtiler ve Önlemler

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, sıcak çarpmasının belirtilerini ve önlemlerini anlattı. Sıcak çarpması, aşırı sıcaklığa maruz kalan kişilerde görülen bir sağlık sorunudur. Belirtileri arasında bitkinlik, halsizlik, susama hissi, terleme kesilmesi, baş ağrısı, bulantı, bilinç kaybı, düşük tansiyon ve hızlı nefes alıp verme bulunur. Sıcak çarpmasından korunmak için serin yerlerde bulunmak, yeterli sıvı tüketmek, fiziksel aktiviteleri sıcak saatlerde yapmamak, koruyucu kıyafetler giymek ve ilaç kullanımında dikkatli olmak gerekmektedir. Sıcak çarpması durumunda ise bilinç durumuna göre müdahale edilmeli, vücut soğutulmalı ve sıvı takviyesi yapılmalıdır.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 14:23
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sıcak Çarpmasında Belirtiler ve Önlemler

Sıcak Çarpmasının Belirtileri

Sıcak çarpması, sıcak havalarda aşırı sıcaklığa maruz kalan kişilerde görülen bir sağlık sorunudur. Belirtileri arasında bitkinlik, halsizlik, susama hissi, terleme kesilmesi, baş ağrısı, bulantı, bilinç kaybı, düşük tansiyon ve hızlı nefes alıp verme sayılabilir.

Sıcak Çarpmasından Korunma Yolları

Sıcak çarpmasından korunmak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

  • Sıcak havalarda serin yerlerde bulunmak
  • Yeterli miktarda sıvı tüketmek
  • Fiziksel aktiviteleri sıcak saatlerde yapmamak
  • Koruyucu kıyafetler giymek
  • İlaç kullanımında dikkatli olmak

Sıcak Çarpması Durumunda Yapılması Gerekenler

Sıcak çarpması durumunda bilinç durumuna göre müdahale edilmelidir. Bilinç kapalıysa sağlık kuruluşlarından destek alınmalı ve hastanın vücudu soğutulmalıdır. Bilinç açıksa vücut soğutulmalı ve sıvı takviyesi yapılmalıdır.