Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sıcak Çarpmasına Dikkat: Uzmanından Uyarılar

Altınbaş Üniversitesi uzmanı sıcak çarpması hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 10:59
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 11:00

Sıcak Çarpmasına Dikkat: Uzmanından Uyarılar

Altınbaş Üniversitesi'nden Sıcak Çarpması Uyarısı

Altınbaş Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, aşırı sıcakların yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle risk gruplarının, sıcak çarpması olarak bilinen hipertermiden korunmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Sıcak Çarpması Nedir?

Çevirgen, sıcak çarpmasının, vücut ısısının tehlikeli seviyelere çıkmasının sonucu olarak oluştuğunu belirtti. Bu durumdan en fazla yaşlılar, kronik hastalıkları olan kişiler, 5 yaş altındaki çocuklar ve hamileler etkilenebilir.

Sıcak Çarpması Belirtileri

Sıcak çarpması yaşayan kişilerde, yüksek vücut ısısına bağlı olarak nabzın artması, terlemenin azalması, cildin kuru ve sıcak olması gibi belirtiler gözlemlenebilir. Ayrıca, baş ağrısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi semptomlar da ortaya çıkabilir. Çevirgen, mide bulantısı ve kas kramplarının da bu duruma eşlik ettiğini aktardı.

İlk Yardım Uygulamaları

Sıcak çarpması yaşayan birine uygulanması gereken ilk yardım hakkında bilgi veren Çevirgen, öncelikle kişinin serin bir yere alınması gerektiğini belirtti. Kıyafetlerin çıkarılması, soğuk kompres uygulanması ve sıvı takviyesi yapılması gerektiğini ifade etti. Eğer semptomlar devam ederse, hemen uzman yardımı alınması gerektiği vurgulandı.

Korunma Yöntemleri

Çevirgen, bol sıvı tüketmenin sıcak çarpmasından korunmanın en etkili yolu olduğunu belirtti. Ayrıca, elektrolit içeren içecekler tüketmenin de faydalı olduğunu vurguladı. Açık renkli ve hafif giysilerin tercih edilmesi, doğrudan güneş ışığından kaçınılması ve kişisel hijyenin sağlanmasının da önemli olduğunu dile getirdi.

Yaz aylarında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek sıcak çarpmasına karşı, kişisel korunma yöntemlerinin ve doğru ilk yardım uygulamalarının öğrenilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Altınbaş Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, açıklamalarda...

Altınbaş Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, açıklamalarda bulundu.