Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

SGK’dan Erken Emeklilik Formülü: Yaş Şartı Olmadan 1800 Gün Prim Yetiyor

SGK, erken emeklilik için yaş şartını kaldırarak sadece 1800 gün primi olan vatandaşlara erken emeklilik hakkı tanıdı. Yeni düzenleme ile Bağ-Kur sigortalılarına avantaj sağlanacak ve yaş şartı aranmadan başvuru yaparak emekli olma imkanı sunulacak.

Yayın Tarihi: 17.09.2023 16:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

SGK’dan Erken Emeklilik Formülü: Yaş Şartı Olmadan 1800 Gün Prim Yetiyor

SGK’dan erken emeklilik formülü: Yaş şartı olmadan 1800 gün prim yetiyor

Emeklilikte sürpriz gelişme yaşandı. Yaş şartı kaldırıldı, prim gün sayısı indirimi yapıldı. İşte detaylar…

Erken emeklilik bekleyenlere SGK'dan sürpriz açıklama geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emeklilikte yaş şartı kaldırıldı, prim gün indirimi yapıldı. Sadece 1800 gün primi olan vatandaşlar hemen dilekçe vererek erken emeklilik hakkına kavuşacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, Ekim ayına işaret etti. Erken emeklilik şartları ve detayları haberimizin devamında…

Emeklilik, uzun yıllardır çalışma hayatının içinde olan milyonlarca vatandaşın en büyük hayallerinden biri.

Özellikle erken emeklilik imkanını yakalamak isteyen vatandaşlar, bu konuda yapılan düzenlemeleri ve yeni çıkan kanunları yakından takip ediyorlar. Son olarak EYT yasasının çıkması ile birlikte milyonlarca vatandaş için erken emeklilik yolu açıldı. Şimdi gözler Ekim ayına çevrildi. Çünkü Ekim ayında TBMM'ye gelecek yeni torba yasa ile birlikte emeklilik sisteminde büyük bir reform gerçekleşecek. Sosyal Güvenlik Kurumu yeni emeklilik ve formülü ile ilgili tüm detayları da aktardı.

EYT yasasının çıkması, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan yaklaşık 5 milyon vatandaş için erken emeklilik imkanı doğurdu.

Ancak EYT'yi kaçıran, staj ve çıraklık mağduru olan ve prim eksikliği bulunan vatandaşlar hükümetten yeni bir düzenleme talep ediyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim öncesinde bu konuda ilk sinyali verdi. Erken emeklilik için yeni bir fırsat daha doğdu. Milyonlarca vatandaşa emeklilik kapısını aralayacak olan yeni sistem için çalışmalar başlarken detaylar merak konusu oldu.

Yeni emeklilik reformu ile birlikte erken emeklilik hakkı öncelikle Bağ-Kur sigortalılarına verilecek.

EYT'yi prim eksikliği nedeniyle kaçıran Bağ-Kur sigortalıları, yeni emeklilik sisteminde avantajlı olacaklar. Çünkü SSK ve Bağ-Kur arasında prim eşitlemesi yapılacak. Böylece Bağ-Kur sigortalıları için 1800 günlük bir prim indirimi uygulanmış olacak. Bu indirim sonrası Bağ-Kur sigortalıları yaş şartı aranmadan başvuru yaparak emekli olma şansına sahip olacaklar. Yaklaşık 1 milyon küçük esnafın ilk etapta bu emeklilik hakkını değerlendirmesi ve dilekçe vererek emekli olması bekleniyor.