Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sezaryen Doğumun Anne Adayları İçin Seçenek Olarak Görülmemesi Gerektiği

Dr. Eyüp Özgen, sezaryen doğumun anne adayları için seçenek olarak görülmemesi gerektiğini ancak ihtiyaç halinde başvurulabileceğini belirtti. Anne adaylarının detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi ve doğum planlamasının buna göre yapılması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 01.09.2023 07:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sezaryen Doğumun Anne Adayları İçin Seçenek Olarak Görülmemesi Gerektiği

Sezaryen Doğumun Anne Adayları İçin Seçenek Olarak Görülmemesi Gerektiği

Dr. Eyüp Özgen, anne adayları için sezaryen doğumun bir seçenek olarak görülmemesi gerektiğini ancak ihtiyaç halinde başvurulabileceğini belirtti. Özgen, sezaryen sonrası vajinal doğumun denenebileceğini ancak genellikle tekrar sezaryen gerektirdiğini söyledi. Anne adaylarının detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi ve doğum planlamasının buna göre yapılması gerektiğini vurguladı.

Hastanede Kalış Süresi

Sezaryen doğumda hastanede kalış süresinin 48 saat, vajinal doğumda ise 24 saat olduğunu belirten Özgen, bu sürelerin iyileşme sürecine ve olası olumsuzluklara karşı planlandığını söyledi. Uzun süreli hastanede kalışın anne ve bebek açısından enfeksiyon riskini artırabileceğini ifade etti.

Avantajlar ve Dezavantajlar

Sezaryen doğumda ağrı süresinin vajinal doğuma göre daha uzun olduğunu belirten Özgen, vajinal doğumda ise kanama ve enfeksiyon riskinin daha az olduğunu söyledi. Vajinal doğumun yara iyileşmesi ve ağrı açısından avantajlı olduğunu ifade etti. Sezaryen doğumda mesane ve bağırsak gibi organların yaralanma riskinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Vajinal Doğumun Faydaları

Vajinal doğum sonrası bebeğin bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlandığını ve annedeki hormon düzeninin normale dönmesine yardımcı olduğunu belirten Özgen, vajinal doğumda solunum sorunlarının daha az görüldüğünü ve bebeğin doğum kanalından geçmesinin bağışıklık sistemine katkı sağladığını söyledi.

Doğum Yönteminin Belirlenmesi

Özgen, doğum yönteminin belirlenmesinde hekim ve anne adayının iş birliği yapmasının önemine dikkat çekti. Her hastanın ayrı bir değerlendirme yapılması gerektiğini belirterek, tıbbi gereklilik dışında sezaryenin tercih edilmesinin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.