Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Senegal'de Muhalefet Lideri Tutuklandı: Olaylar ve Protestolar Devam Ediyor

Senegal'de muhalefet lideri Ousmane Sonko'nun tutuklanması ve partisi PASTEF'in kapatılması sonucunda ülkede protestolar ve olaylar yaşanıyor.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 15:29
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Senegal'de Muhalefet Lideri Tutuklandı: Olaylar ve Protestolar Devam Ediyor

Senegal'de Muhalefet Lideri Tutuklandı

Senegal’de muhalefet lideri ve Ziguinchor Belediye Başkanı Ousmane Sonko ‘nun 28 Temmuz’da “ayaklanma çağrısı” nedeniyle tutuklanmasının ardından ülkede tansiyon yükseldi. Sonko’nun tutuklanması ardından da Sonko’nun partisi PASTEF’in kapatılmasıyla yüzlerce Sonko destekçisi sokağa döküldü. Karaları protesto eden eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı.

Protestolar ve Hayatını Kaybedenler

Senegal İçişleri Bakanı Antoine Felix Abdoulaye, protestolar sırasında 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Abdoulaye, halkı sükunete davet ederek ülke genelinde barışın ve huzurun korunması için tedbirlerin alınacağını duyurdu. Abdoulaye, Haziran ayında başkent Dakar’da düzenlenen protestolarda toplumsal huzuru bozma ve halkı kışkırtma nedeniyle muhalif lider Sonko’nun partisi PASTEF’in kapatıldığını belirtti.

Ousmane Sonko'nun Geçmişi ve Destekçileri

Senegal’de 2021 yılında masaj salonunda çalışan 20 yaşındaki bir kadına tecavüz etmekle ve ölüm tehdidinde bulunmakla suçlanan muhalefet lideri Ousmane Sonko, hakkındaki mahkeme kararının açıklamasının ardından Haziran ayında destekçileri sokağa çağırarak polisle çatışmıştı. Mahkeme, 48 yaşındaki Sonko’yu tecavüz suçlamasından beraat ettirirken, 21 yaşından küçük kişilere karşı ahlaksız davranış olarak tanımlanan bir suçtan 2 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Protestoların Devamı

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Sonko'nun Belediye Başkanı olduğu Ziguinchor kentinde, Sonko'nun tutuklanması ve partisi PASTEF'in feshedilmesi sonrasında çıkan olaylarda 2 kişinin hayatını kaybettiği duyurularak halka sükunet çağrısında bulunuldu. Bu iki kararın art arda gelmesi sonucu bazı kentler ve Dakar'ın banliyölerinde ufak çaplı sokak eylemleri düzenlenmişti.