Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Selman Rüşdi'nin New York'ta Bıçaklı Saldırıya Uğraması

2022 yılı Ağustos ayında New York'ta bir konferans sırasında kürsüde bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Selman Rüşdi, saldırının ruh sağlığını ciddi şekilde etkilediğini söyledi. Saldırıda sağ gözünü kaybeden ve bir elini sinir hasarı nedeniyle kullanamayan yazar, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Çılgın rüyalar görüyorum. Bunu kafamdan çıkarmadan hayatıma devam etmem zor” dedi.

Yayın Tarihi: 13.07.2023 10:00
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Selman Rüşdi'nin New York'ta Bıçaklı Saldırıya Uğraması

Selman Rüşdi'nin New York'ta Bıçaklı Saldırıya Uğraması

2022 yılı Ağustos ayında New York'ta bir konferans sırasında kürsüde bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Selman Rüşdi, saldırının ruh sağlığını ciddi şekilde etkilediğini söyledi. Saldırıda yazar sağ gözünü kaybetti ve bir elini sinir hasarı nedeniyle kullanamıyor. Altı hafta boyunca hastanede kalan 76 yazar, saldırının bıraktığı ruhsal yaralara ilişkin de konuştu ve "Çılgın rüyalar görüyorum" dedi. Rüşdi, saldırı hakkında bir kitap yazdığını da söyledi.

Şeytan Ayetleri Romanı ve Tehditler

Kaleme aldığı "Şeytan Ayetleri" romanı nedeniyle bazı Müslüman kesimlerin tepkisini çeken ve yıllarca ölüm tehditleri alan Rüşdi, 12 Ağustos 2022'de New York'ta katıldığı bir programda sahnedeyken bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırıyı gerçekleştiren ABD doğumlu Hadi Matar, cinayete teşebbüs suçlamalarını reddediyor. Rüşdi, mahkeme sürecine katılma konusunda karar vermediğini belirtti.

Ruh Sağlığı ve Kitap Yazma

Salman Rüşdi, saldırının ruh sağlığını ciddi şekilde etkilediğini ve çılgın rüyalar gördüğünü söyledi. Altı hafta boyunca hastanede kalan yazar, saldırı hakkında bir kitap yazdığını ve bu deneyimi kafasından çıkarmadan hayatına devam etmesinin zor olduğunu belirtti.

Din ve Siyasallaşma

Rüşdi, Şeytan Ayetleri romanının yayınlanmasından bu yana dünyanın büyük bir değişim geçirdiğini ancak dinin radikal yorumlarının toplum için bir tehdit olmaya devam ettiğini söyledi. Dinin siyasallaşması durumunda ise herkesin işi haline geldiğini belirten Rüşdi, bu ayrımın net olması gerektiğini vurguladı.