Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Selçuk Geçer: Dolar/TL Paritesi İçin 45 TL Tahmini

Selçuk Geçer, Türk ekonomisinin rekabetçi olmak için kur artışına izin vereceğini söyleyerek dolar/TL paritesi için 45 lira tahmininde bulundu. ABD'li banka Morgan Stanley'in Türkiye'ye yönelik raporuna sert tepki gösteren Gezer, doların en az 45 lira olması gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 10.10.2023 14:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Selçuk Geçer: Dolar/TL Paritesi İçin 45 TL Tahmini

Selçuk Geçer, Dolar'da 45 TL için tarih verdi

Selçuk Geçer Türk ekonomisinin rekabetçi olmak için kur artışına izin vereceğini söyleyerek dolar/TL paritesi için 45 lira tahmininde bulundu. Dolar ve para politikaları yorumları ile adından söz ettiren Selçuk Geçer, ABD'li banka Morgan Stanley'in Türkiye'ye yönelik raporuna sert tepki gösterdi. Raporu yayımlayan ekonomisti manipülasyon yapmaya çalışmakla suçlayan Gezer, ilerleyen günlerde Türk ekonomisinin rekabetçi olmak için kur artışına izin vereceğini belirterek, dolar/TL paritesi için 45 lira tahmininde bulundu.

Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik veriler

Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik verilerin beklentilerle taban tabana zıt düştüğünü belirten ekonomist Selçuk Geçer, bu sürprizin 31 Ekim ve 1 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısını etkileyeceğini iddia ederken, Fed'in 25 baz puanlık artış kararının ise artık kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Morgan Stanley Türkiye'yi manipüle etmeye çalışıyor

ABD ve Avrupa tarafında faizler yüksek kaldığı sürece piyasaları daralacak, piyasaları daraldığı için de Türkiye'nin ihracatı istediği oranda artmayacak. İhracatın artması için çok rekabetçi olmak gerekecek ve bunun için de ister istemez dolar kuru ile oynamak şart.

Dolar/TL'yi bu seviyelerde tutmamak gerekecek. Morgan Stanley tarafından yapılan açıklama denildi ki; Türk lirası yeterince değer kaybetti. Daha fazla kaybetmesine gerek yok. Şunu anlıyorum ki, bu raporu hazırlayan ekonomist bizim bankalarda faiz pozisyonu aldı çünkü başka bir açıklaması yok.

Doların 27 liraya karşılığı

Doların 27 liralık karşılığı, Türk lirası için bakıldığı zaman son derece değerli bir rakam. Siz ne derseniz söyleyin kardeşim. Biz neyin ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Dolar kurunun 27 lira olması, bu seviyenin aşırı değerli olduğunu gösterir. Türk lirasının şu anda dolar karşısında en az 45 lira olması gerekiyor. Olmazsa Türkiye'nin dış ticaret açığı daha da artacak. Dengelensin diyorsanız da, o seviyeler buralar değil. Dengeleneceği seviye 45 lira ve üstü. Sonrasında da oluşacak enflasyona göre daha yükselecek.

Ancak ilerleyen aylarda, istenilse de istenilmese de, baskılanmaya çalışılsa da serbest bırakılsa da dolar kuru bu seviyelere gelecek. Bu işin lamı cimi yok. 2024 yılının ilk çeyreği itibarıyla dolar/TL paritesinde yaşanacak rekor yükseliş, sonrasında eğer doğru ekonomik hamleler yapılırsa kurdaki yükselişi kesebilir ancak şu anda yaşanacak yükseliş, 2018 yılından beri biriktirilen enflasyonun bir eseri olacaktır ve bunun gerçekleşmesi zorunludur.