Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Selçuk Geçer: Doların Kaderi ve Yüksek Faiz Oranları

Ekonomist Selçuk Geçer, doların kaderi ve yüksek faiz oranları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin yeni bir döviz krizi yaşayabileceğini belirten Geçer, dolar kurunun 45 TL'yi aşabileceğini ifade etti. FED ve Avrupa Merkez Bankası faiz politikalarının etkisinin büyük olduğunu vurgulayan Geçer, Türkiye'nin cari açığını azaltması ve enflasyonu düşürmesi gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 22.10.2023 16:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Selçuk Geçer: Doların Kaderi ve Yüksek Faiz Oranları

Selçuk Geçer doların kaderini çizdi! Yıl sonuna kadar bu rakam kaçınılmaz

Kurlar üzerindeki hareketlilikle beraber dolar kurunda önemli adımlar atıldı. Selçuk Geçer, Türkiye'nin yeni bir döviz krizi içerisinde gireceğinin altını çizerken endişeler oluştu. İşte dolar için şaşırtan tahmin...

Doların yükseleceği hakkında çeşitli açıklamalarda bulunan Selçuk Geçer, tarih vererek alan dikkat uyarısında bulundu. Doların fırlayacağını belirtirken kıyamet kopacak ifadelerini kullandı. Geçer, FED'in 2023 için son faiz artırımını anlatırken 2024 yılının yüksek faiz oranlarının devam edeceğinin altını çizdi. Avrupa Merkez Bankası'nın elde ettiği verilerek bakılarak FED'in faiz artırımlarının stabil hale gelmesiyle doların hızlıca değer kazanmasının mümkün olduğunu belirtti. Türkiye'de Geçer ciddi kamülatif enflasyon ve doların baskılanması gibi sorunların olduğuna vurgu yaparken dolar TL seviyelerinde 45 TL seviyelerinde devam edeceğini açıkladı. Ekonomi takipçileri döviz piyasalarını yakından izlerken fayda olduğunu unutmaması gerektiğini belirtti.

DOLARDA ENFLASYON VE BASKILAMA SORUNU

Ülkemizde uzmanlar, ciddi bir kümülatif enflasyon ve baskılanan dolar sorununu ele alırken Geçer, dolat TL paritesinin gerçek değerinin günümüzde 45 TL sınırlarında olduğuna değindi. 31 Mart seçimlerine kadar doların yükseleceği iki tarih belirlendi. 31 Mart seçimlerine kadar dolar kurunun 35 TL'lere çıkacağını duyurdu.

Geçer, “dolar 45 TL’yi aşacak” dedi

Yapmış olduğu nokta atışlarla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye’de yeni bir döviz krizi yaşanabileceğine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı; Türkiye’nin yeni bir döviz krizinin eşiğinde olduğunu ifade eden uzman, kriz sonrasında dolar kurunun 45 TL’yi de geçebileceğinin altını çizdi. Geçer, dolarda yaşanması beklenen yükselişin FED ve Avrupa Merkez Bankası faiz politikalarının yükselişinin büyük bir etkisi olacağını vurguladı.

Türkiye’nin yeni bir döviz krizinin eşiğinde

Selçuk Geçer dolar ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaparak, yapmış olduğu açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; “FED faiz artırımına devam ederse, dolar değeri artacak. Bu durum ise Türkiye gibi henüz gelişmekte olan ülkeler olumsuz bir şekilde etkileyecek. Dolar Euro paritesi bakıldığı zaman, mevcut durumda 1.08 seviyelerinde olduğu gözlemleniyor. Fakat, sene sonuna doğru ve ayrıca gelecek sene başlarına doğru paritenin 1.10 üstüne çıkması olası bir yükseliş olacaktır. Bu durum ise özellikle Euro bölgelerinde ihracatı zorlaştırarak, Türkiye’de ciddi bir kümülatif enflasyon yaşanmasına neden olabilir. Dolar, gerçek değerini yansıtmıyor. Dolar kuru yaşanan baskı seçime kadar sürecek gibi görünüyor. Seçim sonrasında ise dolar kurunda gerçek anlamda bir patlama olması yüksek ihtimaller arasında yer alıyor. Doların gerçek değeri ortaya çıkması ile birlikte, bu durum Türkiye ekonomisi için büyük bir risk değeri taşıyacak. Bunun için de Türkiye’nin cari açığını azaltması ve aynı zamanda da enflasyonu düşürmesi ile birlikte güvenilir bir ekonomik politikası izlenmesi gerekli. Aksi takdirde döviz krizinden kaçılamayacak.

Haber kanalımızda yer verilen hiçbir açıklama kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Uzmanlar tarafından yapılan olası tahminlerdir.