Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Şekerin ve Şekerli Tatlıların Zararları

Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, bayramda şekerli tatlıların zararları ve doğru tatlı tüketimiyle ilgili öneriler veriyor. Şeker ve şekerli tatlıların diyabet, kolesterol, tansiyon ve karaciğer yağlanması gibi sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca, baklava, börek, sütlü tatlılar gibi ikramlıkların bayram sonrası kilo ve hastalık olarak geri dönebileceği vurgulanıyor. Sağlıklı sütlü tatlı alternatifleri ise süt ve meyve kullanarak yapılabilir.

Yayın Tarihi: 03.07.2023 13:34
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Şekerin ve Şekerli Tatlıların Zararları

Şekerin ve Şekerli Tatlıların Zararları

Haberimiz şekerin ve şekerle yapılan tatlıların zararlı etkileri konusunda bilgiler vererek bayramda doğru tatlı tüketimiyle ilgili öneriler içeriyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, Bayramda ziyaret edilen her evde şerbetli hamur tatlılarını yemek, kişide şeker yükselmesine ve insülin direnci oluşmasına yol açmaktadır. Bu nedenle bayramda misafirlerin çeşitli hastalıklarının olabileceğini ve hayır dediklerinde ısrar edilmemesi gerektiğini düşünmek gerekir diyerek devam ediyor.

Şeker ve Tatlı Tüketimiyle İlgili Öneriler

Toplumuzda diyabet, kolesterol, tansiyon ve karaciğer yağlanması sorunları sık görülmektedir. Her 10 yetişkinden biri diyabet tanısı almaktadır. İnsülin direnci, diyabeti veya kalp hastalığı bulunan kişilerin bayramda sürekli baklava türü yiyecekler tüketmeleri vücutlarına zarar vermektedir. Bu nedenle bayram süresince tatlı ikramları konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Bu dönemde olağanın dışında unlu besinler, makarna, ekmek, pilav ve çorbalar yerine çoğunluğu yeşillik olan proteinli öğüne dönmek daha önemlidir. Bunu yapmak karbonhidrata kısa bir mola vermeye ve gidilen yerlerde ikramlıklara yer açmaya yardımcı olacaktır.

Kalori Almak Kolay Yakmak Zor

Baklavalar, börekler, sütlü tatlılar bayramda bol kalorileriyle gündeme gelen besinler arasında bulunuyor. Alınan kaloriyi yakmanın zorlu bir süreç gerektirdiği, çok masum görülen ikramlıkların bayram sonrası kilo ve hastalık olarak geri dönebileceği belirtiliyor. Bazen ikram edilen bir tatlının bir dilimi kaşıklar dolusu şekere denk gelebiliyor.

Tatlıların Şeker İçeriği ve Kalorileri

1 dilim baklavadan 336 kalori alınıyor ve bu 7 çorba kaşığı şeker anlamına geliyor. 60 gramlık ince dilimlenmiş bir revani yendiğinde 210 kalori alınıyor. Bu 4 çorba kaşığı şeker anlamına geliyor. Bayramların ve kutlamaların vazgeçilmezi ince dilimli bir yaş pastanın 360 kalori olduğu belirtiliyor. Yaş pastanın dilimi 7 çorba kaşığı şeker içeriyor.

Sütlü Tatlılar ve Kalorileri

Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, sütlü tatlılar olarak bilinen kazandibi, sütlaç veya tavukgöğsü sanıldığı kadar masum tatlılar değil. İçlerinde bulunan şeker, beyaz un ve yağ vücut için şerbetli tatlılar kadar zararlı. Bu özellikleriyle glisemik indeksi yüksek olup kan şekerini yükseltebiliyorlar. Sütlaç, kazandibi ve tavukgöğsünden alınan kaloriyi yakabilmek için 1 saat tempolu yürüyüş veya 1 saat aktif yüzme yapmak gerekiyor.

Sağlıklı Sütlü Tatlı Alternatifleri

Sadece süt ve meyveyle bile ortaya güzel tatlılar çıkıyor ve şeker kullanılmıyor. Meyve ve süt ile yapılan sağlıklı tatlılar bu anlamda kurtarıcı olabiliyor. Ancak, bal veya pekmez gibi doğal tatlandırıcıların da şekerle aynı etkiyi yaparak kan şekerini yükseltebileceği unutulmamalıdır.

Örnek olarak, hurma veya muz kullanarak dondurma yapabilirsiniz. Muz ve süt ile muhallebi yapıp üzerini kıtır kadayıfla tatlandırabilirsiniz. Aynı zamanda çilek de ekleyebilirsiniz.