Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sedef Hastalığı: Belirtileri, Tedavisi ve Yaşam Kalitesi

Sedef hastalığı, kontrol altında tutulabilen bir cilt hastalığıdır. Deride kepeklenmelerle kendini gösteren hastalığın tedavisi ve düzenli hekim kontrolü ile yaşam kalitesi yükseltilebilir. Sedef hastalığının nedenleri arasında bağışıklık sistemi, genetik yatkınlıklar ve çevresel faktörler bulunur. Hastalığın tedavisi hastanın durumuna göre değişir ve tam bir tedavi mümkün değildir.

Yayın Tarihi: 29.08.2023 15:56
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sedef Hastalığı: Belirtileri, Tedavisi ve Yaşam Kalitesi

Sedef Hastalığı: Belirtileri ve Etkileri

Toplumda sık görülen bir cilt hastalığı olan sedef, tamamen tedavi edilemiyor. Ancak sedef, tansiyon ya da şeker hastalığı gibi kontrol altında tutulabiliyor. Doğru tedavi ve düzenli hekim kontrolü sayesinde hastaların yaşam kalitesi yükseltilebiliyor.

Deride hastalığa adını veren sedef rengi kepeklenmelerle kendini belli ediyor. Özellikle vücudun görünen kısımlarında meydana gelmesi hastalarda büyük sıkıntı yaratıyor. Toplumda sık görülen bir cilt hastalığı olan sedefin, bulaşıcı zannedilmesi ise hastaların hayatını iyiden iyiye zorlaştırıyor.

Sedef Hastalığının Yaygınlığı

Dünyada 125 milyon sedef hastası olduğu tahmin ediliyor. Görülme sıklığı bölgelere ve ülkelere göre değişkenlik göstermekle beraber yüzde 1 ila 3 arasında değişiyor. Türkiye'de ise yüzde 2,5 ila 3 arasında görüldüğüne dair araştırmalar bulunuyor.

Sedef Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri

Bağışıklık sistemindeki bazı mekanizmaların değişmesi, birtakım genetik yatkınlıklar ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Çevresel faktörler derken bu bir boğaz enfeksiyonu, bazı ilaçlar, alkolün aşırı kullanımı, sigara kullanımı, deriyi keseleme, lifleme, güneş yanığı ve stres olabiliyor. Sedef hastalığının birkaç yüzü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz en yaygın belirtilerini şöyle anlatıyor: Deride genellikle beyazımsı, gümüşi renkte kepeklenmelerle kızarıklıklarla seyrediyor. Belirtiler daha çok saçta, dizde ve dirsekte ortaya çıkıyor.

Sedef Hastalığının Tedavisi ve Yaşam Kalitesi

Hasta bize geldiğinde yanlış bilgi vermemek için ilk cümlemiz 'Hastalığın kesin bir tedavisi yok' oluyor. Bu hastalığı şeker, tansiyon ve kalp hastalığı gibi kabul edin. Nasıl bu hastalar uygun bir tedaviyle hayatlarını sürdürüyorlarsa size de sedef için bir tedavi vereceğiz diyoruz. Tedavi sayesinde hastalığın deri üzerindeki tüm bulguları düzeliyor. Ancak tedavi aşamasında hekim kontrolünde olmak gerekiyor. Çünkü kullanılan ilaçların etkisine göre doz ayarlaması yapılıyor. Hatta ilaçların yaratacağı olası yan etkilere karşı, tedaviyi güvenle devam ettirmek için zaman zaman tahlil de yapılması gerekebiliyor.