Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Şanghay İşbirliği Örgütü Üyeleri İran ile Ticaret İlişkilerini Artırmak İstiyor

Şanghay İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler, İran ile ticaret ilişkilerini artırmak istiyor. Kırgızistan hükümeti, İran'ın ŞİÖ üyeliğini tebrik ederek, transit ve ulaştırma amacıyla İran'ın deniz limanlarını kullanmak istediklerini belirtti. Öte yandan, Avrupa Birliği ülkeleri İran'a yönelik yaptırımların devam edeceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 08:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Şanghay İşbirliği Örgütü Üyeleri İran ile Ticaret İlişkilerini Artırmak İstiyor

Şanghay İşbirliği Örgütü Üyeleri İran ile Ticaret İlişkilerini Artırmak İstiyor

Şanghay İşbirliği Örgütü'nü kontrol eden güç olan Çin ve Rusya'nın son yıllarda İran ile ilişkilerindeki yakınlaşmanın sonucunda giderek daha stratejik ilişkiler tesis ettiği görülüyor. Bunun yansıması olarak ŞİÖ üyesi ülkeler İran ile ticaret ilişkilerini artırmak istiyor.

Kırgızistan hükümetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Akılbek Caparov, başkent Bişkek'te yarın düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerin hükümet başkanları zirvesine katılmak için Kırgızistan'a gelen İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir ile hükümet binasında görüştü.

İran'ın ŞİÖ Üyeliği İçin Tebrik

Caparov, ŞİÖ'ye tam üyelik almasından dolayı İran'ı tebrik ederek, İran'ın örgütün potansiyelinin güçlendirilmesine, ŞİÖ üyesi ülkeler arasındaki dostluk ve işbirliğine katkı sağlayacağından emin olduğunu vurguladı.

Kırgızistan'ın denize kıyısı olmayan bir ülke olarak transit ve ulaştırma amacıyla İran'ın deniz limanlarını kullanmak istediğini belirten Caparov, İran pazarına fasulye ihraç etme konusunda büyük bir potansiyele sahip olduklarını ifade etti.

İran'ın Nükleer Anlaşma Yaptırımları

Öte yandan, İran'ın nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri İngiltere, Fransa ve Almanya, İran'a yönelik balistik füze yaptırımlarını sürdürme niyetlerini bildirmişti. AB Konseyi tarafından yapılan açıklamada da İran'a karşı ambargoların devam edeceği belirtilmişti.