Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sanat Dünyasının Indiana Jones'u: Çalınan Van Gogh Tablosunu Buldu

Hollanda'da Mart 2020'de bir müzeden çalınan Van Gogh'un 1884 tarihli 'Nuenen'deki Papaz Evi Bahçesi' adlı tablosu 3,5 yıl sonra bulundu.

Yayın Tarihi: 12.09.2023 22:37
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sanat Dünyasının Indiana Jones'u: Çalınan Van Gogh Tablosunu Buldu

'Sanat Dünyasının Indiana Jones'u' Çalınan Van Gogh Tablosunu Buldu... Değerine Paha Biçilemiyor...

Hollandalı sanat dedektifi, Kovid karantinası sırasında Amsterdam yakınlarındaki müzeden ele geçirilen kayıp sanat eserlerinin izini sürüyordu. Bulunan Van Gogh tablosu tahminen 172 milyar TL değerinde. Polis, Hollandalı bir sanat dedektifinin, üç buçuk yıl önce koronavirüs tecriti sırasında bir gece yarısı soygununda müzeden çalınan değerli bir Vincent van Gogh tablosunu bulduğunu söyledi.

Arthur Brand, 1884 yılında yapılmış ve 3 milyon-6 milyon euro (172 milyar TL) değerindeki kayıp tabloyu Pazartesi günü Amsterdam'daki evinde mavi bir Ikea çantasına koyulmuş olarak teslim aldı.

Bir dizi yüksek profilli kayıp sanat eserinin izini sürdüğü için 'Sanat dünyasının Indiana Jones'u' olarak bilinen Brand, AFP'ye tablonun çalıntı Van Gogh olduğunu doğrulamanın 'hayatımın en güzel anlarından biri' olduğunu söyledi.

Hollanda polis sanat suçları biriminden Richard Bronswijk, 'Arthur Brand, Hollanda polisiyle işbirliği yaparak bu sorunu çözdü' dedi. 'Bu kesinlikle gerçek olan, buna hiç şüphe yok.'

Brand, AFP'ye yaptığı açıklamada, kendisinin ve Hollanda polisinin çalınan sanat eserini geri vermek için yaptığı çağrılar sonucu, kendi güvenliği için kimliği açıklanmayan bir adamın, tabloyu balonlu ambalajla kaplı ve içi doldurulmuş mavi bir Ikea çantası içinde Brand'a teslim etmesiyle nihayet sonuç verdiğini söyledi.

Tablo, 30 Mart 2020'de dünya çapında manşetlere çıkan bir soygun sırasında Amsterdam yakınlarındaki Singer Laren Müzesi'nden çalındı.

Hollanda polisi, hırsızlıktan kısa bir süre sonra, bir hırsızın gece yarısı cam kapıyı kırıp sağ kolunun altına sıkıştırdığı tabloyla dışarı kaçtığını gösteren video görüntüleri yayınladı.

Nisan 2021'de polis, Hollanda medyasında Nils M olarak adlandırılan bir adamı hırsızlık nedeniyle tutukladı. Daha sonra suçlu bulundu ve sekiz yıl parmaklıklar ardında hapis cezasına çarptırıldı.

'Hitler'in Atları' isimli bronz heykel, bir Picasso tablosu ve bir zamanlar Oscar Wilde'a ait olan bir yüzük de dahil olmak üzere çalınan sanat eserlerini kurtarmasıyla ün kazanan Brand, 'Birkaç ay sonra suç dünyasından bir kaynağın tabloyu satın aldığını duydum' dedi.

Brand, Hollanda medyası tarafından Peter Roy K olarak tanımlanan bu adamın, büyük ölçekli kokain ithalat ve ihracatını içeren ayrı bir dava nedeniyle cezaevinde olduğunu söyledi. K, tabloyu teminat olarak göstererek cezasında indirim yapılması için pazarlık yapmak istiyordu.

Brand, Peter Roy K'nın kimliğini doğruladı ve daha önce 'ceza indirimi için herhangi bir anlaşma yapılmayacağını' söylediğini vurguladı. Ancak Van Gogh'un nerede olduğu iki hafta önce bir adamın Brand ile temasa geçerek tabloyu iade etmek istediğini söylemesine kadar bir sır olarak kaldı.

Brand, sanat dedektifine göre 'hırsızlıkla hiçbir ilgisi olmayan' adamı bir süre pazarlık ettikten sonra eseri geri vermeye ikna etti.