
Samsun'da Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu Gerçekleştirildi
Samsun'da, normal doğumun önemini vurgulamak ve toplumda bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla "Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu" düzenlendi.
Uzmanlar Bilgi Paylaşımında Bulundu
Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleşen sempozyumda, alanında uzman hekimler ile akademisyenler, doğum tercihlerini etkileyen etkenler ve normal doğumun anne ve bebek sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında sunumlar yaptılar.
Normal Doğumun Teşviki
Sempozyum, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Normal Doğum Eylem Planı" çerçevesinde, tıbbi bir zorunluluk olmadıkça sezaryen oranlarının düşürülmesi ve normal doğumun özendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi.
Sağlık Müdürü Uras'ın Açıklamaları
Samsun Sağlık Müdürü Mustafa Uras, sempozyumda yaptığı konuşmada, doğumun insan yaşamının en temel ve mucizevi süreçlerinden biri olduğunu belirtti. Uras, Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın normal doğumu sadece bir sağlık bilinci olarak değil, aynı zamanda güçlü nesillerin temeli olarak gördüğünü dile getirdi.
Uras, normal doğumun anne ve bebek sağlığına katkılarının yanı sıra sağlıklı bir sağlık sistemi için de kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti. "Normal doğum, anne ve bebek sağlığına olan katkılarıyla sağlık sistemimizin sürdürülebilirliği açısından büyük bir değer taşımaktadır. Bu alanda atılan her adım, annelerimizin ve toplumumuzun geleceğine bir yatırımdır," dedi.
Sezaryenin Yan Etkileri
Uras, sezaryenin doğum tercihi değil, bir ameliyat olduğunu vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: "Sezaryen, eğer anne ve bebek sağlığı açısından tehlike arz ediyorsa doktor tarafından verilen bir karardır. Ancak son yıllarda, farklı bakış açıları nedeniyle, insanlar bunu doğum tercihi olarak görmeye başladı. Sezaryen, bağırsak yapışıklığı gibi ama birçok komplikasyona yol açabilen bir işlemdir. Ayrıca doğumdan sonra çocuk, doğum sürecinden aldığı fizyolojik ritmi yaşayamadığında, aniden dış dünyayla yüzleşiyor."
Katılımcılar ve Kutlama
Uras, 21-28 Nisan tarihleri arasındaki Ebeler Haftası'nı kutlarken, sempozyuma Samsun Vali Yardımcısı Vekili Şeref Aydın, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Eyüp Çakır, akademisyenler, doktorlar, hemşireler, ebeler ve sağlık çalışanları ile anne adaylarının katıldığını belirtti.
Samsun'da normal doğumun önemini vurgulamak ve toplumda bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla "Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu" gerçekleştirildi.
Samsun'da normal doğumun önemini vurgulamak ve toplumda bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla "Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu" gerçekleştirildi.