Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sağlıklı Tatlılar İçin 5 Tüyo

İşlenmiş tatlıların çoğu sağlıklı bir gıda olarak kabul edilmez. Geleneksel tatlılar şekere, süt ürünlerine ve yumurtaya dayanır. Bu makalede sağlıklı tatlılar için 5 tüyo verilmektedir. Beyaz şekerin zararları, gluten intoleransı, doğal tatlı alternatifleri ve yağsız tüketim konuları ele alınmaktadır.

Yayın Tarihi: 01.09.2023 11:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sağlıklı Tatlılar İçin 5 Tüyo

İşlenmiş Tatlılar ve Sağlık Sorunları

İşlenmiş tatlıların çoğu sağlıklı bir gıda olarak kabul edilmez. Geleneksel tatlılar (unlu mamuller, dondurma, puding ve daha fazlası) şekere, süt ürünlerine ve yumurtaya dayanır. Ancak bu gıdaların tüketimi de sağlık sorunları beraberinde getiriyor. Tatlıları ve atıştırmalıkları daha sağlıklı hale getirmekse sizin elinizde. Vereceğimiz 5 tüyo ile sağlıklı tatlılar tüketebilirsiniz.

Beyaz Şekerin Zararları ve Alternatifler

Pek çok çalışma, beyaz şekerin tüm doğal minerallerinden arındırıldığı için sağlıksız olduğunu gösteriyor. Bu sıyırma işlemi gerçekleştiğinde, beyaz şeker, kan şekerini yükselten ve insülin direncinde, istekte ve çöküşlerde bir etkiye neden olan boş kalorilerden başka bir şey haline gelmez. Yine de bu, ara sıra tatlının tadını çıkaramayacağınız anlamına gelmiyor çünkü hurma şurubu, kahverengi pirinç şurubu ve akçaağaç şurubu gibi alternatifler neredeyse her markette mevcut.

Gluten İntoleransı ve Glutensiz Tatlılar

Gluten intoleransı aralıkları vardır ve birçok insan bu maddeye duyarlıdır. Elbette gluten size korkunç bir karın ağrısı vermeyebilir veya kurdeşenlere neden olmayabilir. Ancak gluten tükettikten sonra kendinizi biraz şişkin veya halsiz hissediyorsanız, birkaç glutensiz tatlıyı denemeyi düşünebilirsiniz. Glutensiz beslenme trendi güçlü bir şekilde devam ediyor ve pek çok fırın glutenli ve glutensiz kek arasındaki farkı gerçekten anlayamayacağınız kadar başarılı işler çıkarıyor.

Doğal Tatlı Alternatifleri

Tatlının her zaman çikolatalı kurabiye olması gerekmez. Doğal tatlıların çoğu tatlı isteğini yatıştırmak için yeterli olabilir. Örneğin kurutulmuş meyveler, pestiller, ve mevsim meyveleri, tatlı bir ikram olarak görülmeye değerdir.

Yağsız Tüketim ve Sağlıklı Yağlar

Yağsız tüketim, sağlık alanında büyük bir trend ve bunun iyi bir nedeni var. Yağ (ister Hindistan cevizi ister bitkisel yağlar olsun) alabileceğiniz kalori açısından tehlikelidir. Yağların çoğu doymuş yağ bakımından da zengindir, aşırı enflamasyon ve kalp hastalığından kaçınmak için bu yağların her zaman ölçülü tüketilmesi gerekir. Ne yazık ki yağ pek çok unlu mamulün ayrılmaz bir parçasıdır. Pek çok tatlıyı yumuşak yapan da budur. Unlu mamullerdeki yağı tamamen ortadan kaldırmak zordur, ancak onu azaltabilirsiniz. Yağ oranı düşük bir diyet uygularsanız büyük olasılıkla doyumsuz tatlı isteğiyle mücadele edeceksiniz. Yağ, kan şekeri seviyelerini dengeler ve rafine un ve şekerlerden oluşan bir yemeğin ardından iniş çıkışları önler. Sağlıklı yağ seçenekleri arasında tahin, zeytinyağı, avokado ve fındık ezmesi yer alır. Badem veya kaju fıstığı ayrıca iştahınızı tatmin etmenize, sağlıklı bir beslenmeyi desteklemenize ve iştahınızı engellemenize yardımcı olan mükemmel bir yağ ve protein kaynağı olabilir.