Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sağlıklı Bir Karaciğer İçin Yaşam Tarzı Önerileri

Sağlıklı bir karaciğer için gençlerde günde 8 bin ila 10 bin adım ve yaşlılarda günde 6 bin ila 8 bin adım yürümek önemlidir. Uyku düzenine dikkat etmek, süt ve kahve tüketimi, alkolden uzak durmak, gece yemek yeme alışkanlığından kaçınmak ve yeterli su tüketmek de sağlıklı bir karaciğer için önemlidir.

Yayın Tarihi: 31.08.2023 23:21
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sağlıklı Bir Karaciğer İçin Yaşam Tarzı Önerileri

Gençlerde ve Yaşlılarda Yürüyüş

Gençlerde günde 8 bin ila 10 bin adım ve yaşlılarda günde 6 bin ila 8 bin adım yürümek, yaşam süresini artırır ve kanserler dahil tüm vakalardan kaynaklanan ölümleri azaltır. En az 30 dakika ile 1 saat arasında yürümek önemlidir. Ne kadar çok adım atarsanız o kadar iyi sonuç alırsınız. Dakikada 100 adım tempolu yürüyüş, kilo kaybı bile yaşamadan karaciğer yağlanmasını azaltır. Haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş yapmak olumlu sonuçları garanti eder.

Uyku Düzeni

Geceleri en az 7 saat uyumak önemlidir. Gündüzleri bir saatten fazla şekerleme yapmamak ve hafta sonları uyku saatlerini telafi etmek gerekmektedir. Bu, yağlı karaciğere yakalanma olasılığını azaltır, yağlı karaciğer hastalığını iyileştirir ve ilerleme riskini azaltır.

Süt ve Kahve Tüketimi

Günde 3 fincan süt ve şeker içermeyen sade kahve tüketmek karaciğer yağlanması riskini azaltır, karaciğer fibrozisini tersine çevirir ve ilerleme riskini azaltır. Özellikle diyabetlilerde çay-kahve tüketimi karaciğer yağlanması üzerinde etkilidir.

Alkolden Uzak Durma

Alkolden tamamen uzak durmak uzun ömürlülüğü, refahı ve üretkenliği artırır. Ayrıca kanser ve metabolik hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır.

Gece Yemek Yeme

Gece yemek yeme veya gece geç saatte atıştırma, obezite, düşük uyku kalitesi ve daha uzun ancak daha verimsiz uyku süresi gibi metabolik hastalık riskini artırır. Yatmadan en az üç saat önce yemek yemek önemlidir.

Su Tüketimi

Yeterli su içmek, karaciğer fonksiyonu da dahil olmak üzere genel sağlığı destekler. Su, vücudunuzun toksinleri ve atık ürünleri temizlemesine yardımcı olur.