Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sağlık Çalışanları ve Covid-19: Burun Karıştırma Alışkanlığı

Hollandada yapılan bir araştırmaya göre, burunlarını karıştıran sağlık çalışanlarının Covid-19a yakalanma olasılığı daha yüksek ve bu alışkanlığın yarattığı enfeksiyon riski konusunda bilgilendirilmeleri gerekiyor. Her yıl Ağustos ayında, gökyüzü tutkunlarının sabırsızlıkla beklediği bir olay meydana gelir: Perseid meteor yağmuru. Bu gök olayı, Dünya'nın 12 Ağustos civarında, ışıyan yıldızların hızlı bir şekilde atmosferimize girmesiyle gerçekleşir. Bu olay, gökyüzünü adeta ateş yağmurlarıyla süsler ve her yıl binlerce meteor gözlemciyi büyüler.

Yayın Tarihi: 04.08.2023 17:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sağlık Çalışanları ve Covid-19: Burun Karıştırma Alışkanlığı

Hollandada yapılan bir araştırmaya göre, burunlarını karıştıran sağlık çalışanlarının Covid-19a yakalanma olasılığı daha yüksek ve bu alışkanlığın yarattığı enfeksiyon riski konusunda bilgilendirilmeleri gerekiyor.

Araştırmada 219 katılımcıdan, burnunu karıştırdığını kabul edenlerin yüzde 17sinin Covid-19 testi pozitif çıkarken, burnunu karıştırmadığını söyleyenlerde bu oran yüzde 6.

Hollandalı araştırmacılar, virüsün yayılmasında burun karıştırmanın rolünün hafife alınıyor olabileceğini söylüyor.

Hollandadaki iki üniversite tıp merkezindeki sağlık çalışanları arasında 2020de yapılan anket, katılımcıların çoğunluğunun (yüzde 85) ara sıra da olsa burunlarını karıştırdıklarını ortaya koydu.

Enfekte olduktan sonraki günlerde, henüz semptomlar oluşmaya başlamadan önce burnu çevreleyen nemli dokularda çok fazla virüs olduğunu belirten araştırmacılar şunları ekliyor:Enfekte olan sağlık çalışanları çalışma ortamında daha fazla bulaşmaya yol açabilir.

Perseid Meteor Yağmuru: Gökyüzünün Büyüleyici Gösterisi

Her yıl Ağustos ayında, gökyüzü tutkunlarının sabırsızlıkla beklediği bir olay meydana gelir: Perseid meteor yağmuru. Bu gök olayı, Dünya'nın 12 Ağustos civarında, ışıyan yıldızların hızlı bir şekilde atmosferimize girmesiyle gerçekleşir. Bu olay, gökyüzünü adeta ateş yağmurlarıyla süsler ve her yıl binlerce meteor gözlemciyi büyüler.

Bu yılın Perseid gösterisi, özellikle ideal koşullar altında gerçekleşeceği tahmin ediliyor, bu nedenle gökyüzü tutkunları için unutulmaz bir deneyim yaşanacak.

Dünya'nın Perseid akıntısının en yoğun bölümünü 13 Ağustos Pazar günü sabah 4 civarında keseceği tahmin ediliyor.

Parlak ışığı geçen yılki yağmuru neredeyse tamamen mahveden Ay, bu yıl bunu pek yapmayacak. Dolunay olduğu geçen yılın aksine, bu yıl sadece yüzde 8 oranında aydınlanmış ve yeniaydan sadece 3 gün önce güzel bir hilal olacak.

Perseid yağmurunun kaynağı, güneşin etrafında yaklaşık 130 yıllık uzun bir elips çizerek dönen 109P/Swift-Tuttle kuyruklu yıldızıdır. Kuyrukluyıldız, Güneş'e her yaklaştığında maddesinden parçalar bırakır.

Erciyes'te Perseid Gösterisi

Astronomy Magazine'nin yazarı Daniela Mata, Türkiye'de gökyüzü olaylarının en iyi şekilde gözlemlenebileceği mekân olan Erciyes'ten izleyecek ve izlenimlerini yazacak.

Bunun yanı sıra Türkiye'nin dört bir tarafından fotoğrafçılar, Erciyes'te bu muhteşem gökyüzü olayını astro-fotoğrafçılık teknikleriyle ölümsüzleştirecekler.

Yakınlarda parlak ışıkların olmadığı, geniş bir gökyüzü manzarasına sahip ve tercihen şehir ışık kirliliğinden mümkün olduğunca uzak bir gözlem yeri seçin.

Perseidler için, ışıyanın, kuzeydoğu gökyüzünde yükselecek olan, ve doğrudan tepedeki noktanın ortasındaki noktayı izlemek gelenekseldir, ancak bakışlarınızın dolaşmasında bir sakınca yoktur.