Potasyum Bromat
Birçok paketlenmiş unlu mamül, kanserle bağlantılı bir katkı maddesi olan potasyum bromat içerebilen unla yapılır. Bu madde, hamuru güçlendirmek ve daha çok kabarmasına izin vermek için una eklenir. Puf puf kabaran bu ürünler herkesin hoşuna gitse de aslında bu kabarıklığa sebep olan madde, sağlığın direkt olarak düşmanı. BAZI ÜLKELER KULLANIMINI YASAKLADI 1999 yılında, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, çeşitli araştırmalardaki bulguları tekrarlayarak, potasyum bromatın olası bir insan kanserojeni olduğunu belirledi. Brezilya, Kanada, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere birçok ülkede bu maddenin kullanımı yasaklanmış durumda.
Hidrojenize Yağ
Hidrojenize yağ aynı tereyağı kıvamına sahip oluyor, ancak çok daha ucuz. Bu yağlar metabolizmayı yavaşlatıp diyabet, kanser ve kalp hastalığının gelişimini teşvik edebiliyor.
Yapay Renkler ve Tatlandırıcılar
Bazı yapay vanilya aroması petrolden veya kağıt fabrikası atıklarından yapılırken, diğer yapay aromalar genellikle yüzlerce farklı kimyasaldan yapılıyor. Yapay renkler yüz yıldan fazla bir süredir var kimyasal olarak kanıtlanmış bir kanserojen katkı maddeleri içeriyor.
Astaksantin
Somonların büyük çoğunluğu bugün süpermarketlerde satılan çiftliklerden geliyor. Yabani somon pembe ete neden olan doğal astaksantin içeren kabukluları yer. Çiftlikte yetiştirilen somonlar ise bu kabukluları yemediğinden, diyetlerine doğal olmayan astaksantin ekleniyor. Eklenen astaksantin kömür katranından geliyor. Bu, somon yiyemeyeceğiniz anlamına gelmese de çiftlikte yetiştirilmiş somondan ziyade yabani somon satın almak daha iyi.
Benzoik Asit / Sodyum Benzoat
Süt, diğer içecekler, az şekerli, tahıl ve et ürünlerinde yaygın bir koruyucu. Bu koruyucular, sindirim enzimlerinin düzgün işleyişini geçici olarak bozuyor ve çocuklarda baş ağrısı, mide rahatsızlığı, astım atakları ve hiperaktiviteye neden olabiliyor.
BHA ve BHT
Bunlar benzer antioksidanlar ve petrol türevi kimyasallar olarak biliniyor. Yağ içeren gıdalara bozulmalarını önlemek için ekleniyorlar. Bu kimyasallar genellikle krakerlerde, tahıllarda, sosislerde, kuru etlerde ve diğer yiyeceklerde bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, BHA'yı olası bir insan kanserojeni olarak görüyor.
Kantaksantin
Tüm yumurta sarısıları eşit yaratılmadı, bu yüzden tarım bilimi onları bildiğimiz ve sevdiğimiz o parlak altın rengi yapmak için bir pigment geliştirdi. Eklenen miktarlar çok küçük olmasına rağmen, testler daha fazla miktarda kantaksantinin retina hasarına neden olabileceğini gösteriyor.
Emülgatörler
Emülgatörler, ekmek ürünlerinin raf ömrünü uzatır ve yağ ve su gibi sıvıların birleşmesine izin verir. Yağı azaltılmış veya düşük kalorili birçok üründe salata sosları, mayonez ve dondurma gibi emülgatörler kullanılır.
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu
İşlenmiş gıdalardaki 'gizli' fruktoz miktarı gerçekten korkunç. Toplu tüketim obeziteye, kalp hastalığına, kolesterolün yükselmesine ve yaşlanmanın hızlanmasına neden olabiliyor.
Çin Tuzu (MSG)
MSG, sayısız işlenmiş gıdaya lezzet arttırıcı olarak ekleniyor. Çalışmalar, MSG'nin göğüste sıkılaşmaya, baş ağrısına, boyun ve ön kollarda yanma hissine neden olduğunu ortaya koyuyor.