
Karabük'te Dericilik Kültürünün Yeniden Canlandırılması
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen "Turistik Eşya ve Sanatsal Çalışmalar Çalıştayı" ile dericilik kültürü yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Çalıştay, atık derilerden çanta, kemer, cüzdan ve kolye gibi ürünlerin yapımını içeriyor.
Çalıştayın Detayları
Safranbolu Dericilik ve Turizmi Yaşatma Geliştirme Derneği ve Safranbolu Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen çalıştay, toplam 4 hafta süresince her cumartesi yapıldı. Derneğin kurucu üyeleri, Karabük Üniversitesi'nden Prof. Dr. Anıl Ertok ve Dilek Çelik, etkinliğin koordinatörlüğünü üstlendi.
Yenilikçi Ürünler ve Hedefler
Sanatla zanaatın bir araya getirildiği bu çalıştayda, klasik ürünlerin ötesinde yeni tasarımlar ortaya çıktı. Prof. Dr. Ertok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Niyetimiz Safranbolu turizmine deriyi etkin biçimde sokmak" dedi. Katılımcılardan gelen olumlu geri dönüşlerin, gelecekteki etkinliklerin devamlılığını sağlama umudu taşıdığını belirtti.
Safranbolu'nun Tarihsel Önemi
Ertok, “Safranbolu halkının ilk mesleği dericilik. Atıl durumda olan tabakhanelerin bulunduğu alanlar, açık hava müzeleri haline dönüştürülmeli,” dedi. Ayrıca, deriden hediyelik eşyaların turistlere sunulması hedefleniyor.
Katılımcıların Düşünceleri
Çalıştayda yer alan Sevgi Özyurt, tasarımların çeşitliliğinden bahsederek, "Atık derileri tekrar dönüştürüyoruz. Değişik fikirlere sahibiz ve güzel tasarımlar çıkardık" dedi. Yurdagül Yavuz ise, dericiliğin tarihi önemine vurgu yaptı ve bu alana destek verilmesi gerektiğini belirtti.
Çalıştay sonunda ortaya çıkan eserlerin sergisi ile, dericilik geleneğinin yaşatılması için yeni bir adım atılmış olacak.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen çalıştayda unutulmaya yüz tutmuş dericilik kültürünün yeniden canlandırılması hedeflendi.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen çalıştayda unutulmaya yüz tutmuş dericilik kültürünün yeniden canlandırılması hedeflendi.