Saçkıran Nedir?
Alopesi olarak bilinen saçkıran, tüm saçları kaybetmeye neden olabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. Saçkıran hastalığı en bilinen saç dökülmesi hastalığıdır. Uzmanlar, yuvarlak ya da oval şekilde, deri değişikliği olmadan saç, kirpik, sakal veya vücut kıllarında yama biçiminde kayıp olması durumunu saçkıran olarak nitelendirir.
Saçkıranın Nedenleri
Saçkıran otoimmün (özbağışıklık) bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri bir yabancı istilacı olarak görür ve yapılara karşı antikor üretir. Saçkıran hastalığında da bağışıklık sistemi kıl folliküllerini yabancı gördüğü için bu yapılara zarar verir. Kıl follikülleri saçın büyümesini sağlayan yapıdır ve saçkıran hastalığında bu folliküller tahrip olarak dökülür.
Saçkıranın Belirtileri
Saçkıran genellikle yuvarlak veya oval şekilde saç dökülmesi ile kendini gösterir. Ayrıca kaş, kirpik, sakal ve tırnaklarda da dökülme görülebilir. Saçkıranın belirtileri arasında saçlarda açıklık, kaşıntı, yanma, tırnaklarda çukurcular ve çabuk kırılma sayılabilir. Saçkıran genellikle göz ile muayene ve dermoskopik muayene ile tanı konulabilir.
Saçkıranın Tedavisi
Saçkıran tedavisinde dökülen saçların hızla çıkması ve dökülmenin durması amaçlanır. İlk seçenek olarak etkilenen bölgeye uygun kremler uygulanabilir. Kremlere cevap alınamazsa kortikosteroid iğne, PRP, mezoterapi gibi özel ilaçların enjeksiyonu tedaviye eklenebilir. Cevap alınamazsa kortikosteroid haplar veya immünsüpresif tedaviler kullanılabilir. Saçkıran hastalığının seyri kişiden kişiye değişir ve bazı kişilerde normal saç çıkışı hızlı olabilirken bazı kişilerde hiç kıl çıkışı olmayabilir.