Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sabah Kahvesini Doğru Tüketmek: Aç Karnına Kahve İçmek Neden Zararlı?

Sabah kahvesi, doğru şekilde tüketilmediğinde sağlık açısından birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Aç karnına tüketildiğinde bağırsaklara zarar verebilir, kan şekeri kontrolünü bozabilir ve diğer hastalıkları tetikleyebilir. Sabah kahvesi tüketirken susuzluğu gidermek, kan şekerini dengelemek ve vücut için gerekli mineralleri almak önemlidir.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 13:04
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sabah Kahvesini Doğru Tüketmek: Aç Karnına Kahve İçmek Neden Zararlı?

Sabah Kahvesi ve Vücut Sağlığı

Güne başlarken her şeyden önce kahve tüketmek birçok kişinin sahip olduğu alışkanlık arasında yer alıyor. Kahvenin içerisinde yer alan kafein, beyni uyararak bedeninin enerji seviyesini yükseltiyor ve dolayısı ile kişilerin günde daha zinde ve dinç başlamasını sağlıyor. Vücuda giren ilk sıvı olarak karşımıza çıkan kahvenin aç karnına tüketilmesini kişiye zindelik katsa da aslında vücut sağlığı açısından oldukça zararlıdır.

Aç Karnına Kahve İçmenin Zararları

Uzmanlar, boş bir mide ile tüketilen kahvenin, birçok sağlık problemini tetikleyebileceğini belirtiyor. Aç karnına tüketilen kahve başta bağırsaklara zarar verebiliyor. Bunun yanı sıra, farklı sağlık ve cilt sorunlarının da meydana gelmesine neden olabiliyor.

Diğer Hastalıkları Tetikleyebilir

Uzun yıllardır boş bir mideyle tüketilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği, şişkinlik, akne, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid sorunları veya ağrılı regl dönemleri gibi diğer hastalıklara katkıda bulunabileceği fikrini dile getiriyor. Örneğin, British Journal of Nutrition'da Haziran 2020'de yapılan araştırma, sabahları aç karnına sade kahve içmenin insanların kan şekeri kontrolünü önemli ölçüde bozduğunu ortaya koyuyor. Aynı araştırmada kahve öncesi kahvaltı yapan kişilerin kan şekerinde bir artışa rastlanmadı.

Sabah Kahvesi Nasıl Tüketilmeli?

İlk olarak kahve içmeden önce gece boyunca susuz kalan vücudunuzu mineral açısından zengin bir içecekle rehidre etmelisiniz. Bu sayede vücudunuzdaki elektrolitlerin yenilenmesi de sağlamış olursunuz. Daha sonra kan şekerinizi dengelemek için muhakkak bir şeyler atıştırın. Böğürtlen, muz, portakal, hurma gibi besinler, içerdiği liflerle birlikte kan şekerindeki zirveyi dengelemeye yardımcı olur. İhtiyacınız olan kafeinle buluşmadan önce özellikle böbrek üstü bezlerinin sağlığı ve hormonlarınız için yeterince potasyum ve sodyum aldığınızdan emin olun.