Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rusya'nın Ukrayna İşgali ve Wagner Grubu: Son Durum

24 Şubat 2022'den beri devam eden Rusya'nın Ukrayna işgalinde Mayıs ayından beri sular ısındı. Putin'e suikast düzenlemesi için gönderilen drone Kremlin'in çatısında patladı, Ruslar ise hemen ardından Ukrayna'da kritik yerleri bombaladı. Wagner grubunun lideri Prigozhin'in askerleri Ruslar tarafından bombalandı. Prigozhin bunun üzerine ordusuyla birlikte Moskova'ya yürüdü. Belarus Başkanı Lukaşenko'nun araya girmesiyle birlikte gerilim son buldu. Yapılan anlaşmayla birlikte Prigozhin Rusya'dan ayrıldı ve Belarus'a gitti. Wagner ise tasfiye edildi. Bu ayın başlarında CIA'in lideri William Burns, Ukrayna'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ukrayna'nın planı ise Kırım üzerinden olacak. İdeal senaryoda Kırım'ı alan Ukrayna tarafının yıl sonunda Rusya'ya masaya oturtup savaşı bitireceği Washington Post tarafından yazıldı. Ukrayna istihbaratının iddiasına göre Rusya iç güvenlik örgütü FSB, Wagner grubu lideri Prigojin'e suikast için hazırlıklara başladı.

Yayın Tarihi: 01.07.2023 19:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Rusya'nın Ukrayna İşgali ve Wagner Grubu: Son Durum

Rusya'nın Ukrayna İşgali

24 Şubat 2022'den beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Mayıs ayından beri sular ısındı. Putin'e suikast düzenlemesi için gönderilen drone Kremlin'in çatısında patladı, Ruslar ise hemen ardından Ukrayna'da kritik yerleri bombaladı.

Wagner Grubu'nun Durumu

Ukrayna'nın aylardır dillendirdiği ve Pentagon'dan sızan belgelerde de yazan 'Bahar taarruzu' Haziran'da başladı. Söz konusu taarruz Ukrayna tarafının beklediği gibi gitmese de belli bölgelerde ilerleme kaydedildi. Taarruz girişiminden günler sonra ise Wagner grubunun lideri Prigozhin'in askerleri Ruslar tarafından bombalandı. Prigozhin bunun üzerine ordusuyla birlikte Moskova'ya yürüdü. Belarus Başkanı Lukaşenko'nun araya girmesiyle birlikte gerilim son buldu. Yapılan anlaşmayla birlikte Prigozhin Rusya'dan ayrıldı ve Belarus'a gitti. Wagner ise tasfiye edildi.

CIA'in Sürpriz Ziyareti

Bu ayın başlarında CIA'in lideri William Burns, Ukrayna'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Burns'ün daha önce bildirilmeyen gezisinde Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ve Ukrayna'nın üst düzey istihbarat yetkilileriyle görüşmeler yer aldı. Ukrayna tarafı Burns'e karşı saldırının bekledikleri gibi gitmediğini açıkça iletti. Yetkililer ayrıca Sonbahara kadar önemli toprakları geri alma amaçları olduğunu kaydetti.

Ukrayna'nın Planı

Ukrayna'nın planı ise Kırım üzerinden olacak. İdeal senaryoda Kırım'ı alan Ukrayna tarafının yıl sonunda Rusya'ya masaya oturtup savaşı bitireceği Washington Post tarafından yazıldı. Rusya ise aylardır Kırım'a yönelik bir saldırı bekliyor. Bu bağlamda bölgede yüzlerce kilometrelik siper kazan Rus ordusu Karadeniz'den olası bir çıkartma için de plajlara anti tank mayınları yerleştirdi.

FSB'nin Suikast Planı

Ukrayna istihbaratının iddiasına göre Rusya iç güvenlik örgütü FSB, Wagner grubu lideri Prigojin'e suikast için hazırlıklara başladı. Bu tarz potansiyel suikast girişimleri zaman alır ve büyük bir operasyon gerektirir.