Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rusya'nın Akdeniz Planı: Libya'da Liman Arayışı

Rusya, Akdeniz'deki etki alanını genişletmek için Libya'daki bir limanı kullanmaya çalışıyor. Wall Street Journal'ın haberine göre Rusya, Bingazi veya Tobruk'taki limanlardan birine erişim izni isteyerek, limanların uzun süreli kullanım hakkını talep etti. ABD'li yetkililer ise Hafter ile görüşerek onu ülkedeki Wagner güçlerini sınırdışı etmeye ve rakip örgütlerle birleşmeye ikna etmeye çalışacak.

Yayın Tarihi: 16.09.2023 23:04
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Rusya'nın Akdeniz Planı: Libya'da Liman Arayışı

Ukrayna'nın saldırılarına maruz kalan Rusya İHA'larını da sahaya sürerek Karadeniz'de sıkı önlem alıyor.

Rusya Ukrayna'ya karşı Karadeniz'deki hedefler başta olmak üzere insansız deniz araçları üretim merkezi mühimmat depolarına İHA saldırıları yaptı. Karadeniz'de donanmasını arttıran Rusya'nın Akdeniz'de de faaliyete geçtiği öğrenildi.

AKDENİZ PLANI

Wall Street Journal'ın haberine göre ABD ile Afrika'da daha kapsamlı nüfuz elde etme konusunda rekabet halinde olan Rusya Akdeniz'de donanma varlığını genişletmek amacıyla buraya savaş gemileriyle erişim sağlayabileceği güvenli bir liman arıyor.

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov geçtiğimiz günlerde Libya'ya yaptığı ziyarette ülkenin doğusuna hakim olan Halife Hafter ile Moskova yönetiminin Akdeniz'deki planları hakkında görüştü. Yevkurov bu görüşmede Hafter'e Rusya'nın Bingazi veya Tobruk'taki limanlara erişim talebini dile getirdi.

ABD'li heyetin Libya ziyaretinin Rusya'nın bu bölgelerde nüfuzunu genişletme çabalarına karşılık verme amacı taşıdığı düşünülüyor. Libya'nın doğusu Rusya'nın Afrika'ya erişimi için kritik bir geçiş noktası konumunda.