Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rusya ve Kuzey Kore'nin Askeri İşbirliği: Eylül Ayının Önemli Dış Politika Gelişmeleri

Eylül ayında Rusya ile Kuzey Kore arasında gerçekleşen askeri işbirliği, uluslararası yaptırımların ihlali anlamına geliyor. Kuzey Kore'nin Rusya'dan nükleer silah teknolojileri ve casusluk desteği talepleri öne çıkıyor. Bu işbirliği, Asya kıtasında nükleer tehlikeleri artırabilir ve Ukrayna savaşını etkileyebilir.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 12:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Rusya ve Kuzey Kore'nin Askeri İşbirliği: Eylül Ayının Önemli Dış Politika Gelişmeleri

Rusya ve Kuzey Kore'nin Askeri İşbirliği

Eylül ayının en önemli dış politika gelişmelerinin başında Rusya ile Kuzey Kore’nin askeri işbirliği konusunda adım atmaları geliyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın ticari uzay merkezi Vostoçni Uzay Üssü’nde 13 Eylül’deki görüşmeleri, Ukrayna savaşının gidişatını etkilemeye ve Asya kıtasında nükleer tehlikelere gebe.

Kuzey Kore'nin Talepleri

Kuzey Kore'nin nükleer silah programı için Rus füze teknolojilerine erişim talebi öncelikli görünüyor. Hatta Kuzey Kore, saldırıları daha iyi planlamak ve düşmanlarını gözetlemek için casus uydu yerleştirme çabalarında ve nükleer denizaltı teknolojilerinde Rusya’nın desteğini isteyebilir.

Uluslararası Yaptırımların İhlali

Birleşmiş Milletler (BM) Kuzey Kore’ye 2006’daki ilk nükleer denemesinden sonra pek çok yaptırım kararı aldı. Bu işbirliği, uluslararası yaptırımların ihlali demek.

Nostaljik Bağ

Kim Jong Un, Stalin tarafından Kuzey Kore’nin başına getirilen Kim Il Sung’un torunu olması Rusya’nın emperyal geçmişine nostaljik bir bağ da yaratıyor olmalı. Hatta Kuzey Kore’yle Rusya, Batı’dan kopuk, saldırgan-militarist ve insan hayatını hiçe sayan despot bir rejim özellikleriyle ortak noktalarda buluşuyorlar.

Çin'in Rolü

Çin hem Kuzey Kore hem de Rusya ile yakın diplomatik ilişkiler içinde ancak Çinli yetkililer bu iki ülkenin yakınlaşmasını ihtiyat içinde takip ediyor. Çin, nükleer silahların kapısının önünde yayılmasından tedirginlik duyuyor. Üstelik Çin’in dış politika öncelikleri arasında Avrupalı güçlerle ilişkilerini tamir etmek de var. Rusya’nın aksine Çin, Kuzey Kore’yle askeri işbirliğini artırarak ABD ile olan gergin ilişkilerini de sınamaktan kaçınabilir.