Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rusya, Türkiye'ye NATO Üyeliği Konusunda Mesajlar Gönderdi

Türkiye, İsveç ve NATO'nun, Stockholm'ün NATO üyelik sürecinin hızlandırılması konusunda mutabakata varmasının ardından Rusya'dan Türkiye'ye dikkat çekici mesajlar geldi. Rusya'nın Türkiye'ye yönelik mesajlarına yanıt veren Türk yetkililer, Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu ve yükümlülüklerine bağlı olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğine ilişkin anlaşmazlıkların olduğu ancak ilişkilerin iki ülkenin çıkarlarına uygun bulunduğu vurgulandı. Rusya, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma sürecinde pazarlık yaptığını savunan bir Rus yetkili ise Türkiye'nin kendi çıkarlarını önemsediğini ve adımlarında üçüncü tarafların arzularıyla değil, kendi isteğiyle hareket ettiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 14:56
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Rusya, Türkiye'ye NATO Üyeliği Konusunda Mesajlar Gönderdi

Türkiye ve İsveç Arasında NATO Üyelik Süreci

Türkiye, İsveç ve NATO'nun, Stockholm'ün NATO üyelik sürecinin hızlandırılması konusunda mutabakata varmasının ardından Rusya'dan Türkiye'ye dikkat çekici mesajlar geldi.

Rusya'nın Mesajları

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya katılım başvurusunu onaylama kararına ilişkin, Moskova'nın Türkiye'nin bir NATO üyesi olduğunu asla unutmadığını söyledi. Zaharova, 'Her şeyi meseleden meseleye değerlendirip ona göre sonuçlar çıkarıyoruz' dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye'nin NATO'nun bir üyesi olduğunu ve bu konuda yükümlülükleri bulunduğunu, Rusya'nın bu konuda hiçbir zaman pembe gözlük takmadığını söyledi. Peskov, Türkiye'nin yükümlülüklerine bağlı olduğunu ve bu konuda her şeyi gayet iyi anladıklarını belirtti.

Rusya ve Türkiye İlişkileri

Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğine ilişkin anlaşmazlıkların olduğunu, ancak ilişkilerin iki ülkenin çıkarlarına uygun bulunduğunu ve Moskova'nın diyaloğu geliştirme niyetinde olduğunu belirten Peskov, Türkiye Cumhuriyeti ile diyaloğun faydalı olduğu yerde geliştirme niyetinde olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin Avrupa Birliği İçin Pazarlık Yapması

Rus Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Aleksey Çepa, Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini onaylama sözü vererek Avrupa Birliği'nde yer almak için pazarlık yapmaya çalıştığını savundu. Çepa, Türkiye'nin sadece kendi çıkarlarını önemsediğini ve adımlarında üçüncü tarafların arzularıyla değil, kendi isteğiyle hareket ettiğini söyledi.