Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rusya, Suriye İçin Yol Haritası Hazırladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Astana'da yapılan Suriye konulu toplantının ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 22.06.2023 21:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Rusya, Suriye İçin Yol Haritası Hazırladı

Rusya, Suriye İçin Yol Haritası Hazırladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Astana'da yapılan Suriye konulu toplantının ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Lavrentyev, Moskova'nın taslak yol haritasını Suriye'ye teslim ettiğini belirtti. Tüm taraflar ilişkileri normalleştirme sürecini ilerletmek için yol haritası üzerinde genel çerçevede anlaştı. Lavrentyev, gerektiğinde yol haritası taslağında değişiklikler ve düzenlemeler de yapılabileceğini kaydetti.

Özel Temsilci Lavrentyev, ABD'nin Suriye'de askeri birlik oluşturduğuna yönelik Moskova'nın elinde kanıtlar bulunduğunu öne sürdü. Diplomat, ABD'nin bunu Şam'daki konumunu güçlendirmek ve Suriye'deki durumu daha da istikrarsızlaştırmak için yapmış olabileceğini dile getirdi.

Rusya, Türkiye, Suriye ve İran dışişleri bakanları, 10 Mayıs'ta Moskova'da yaptıkları görüşmede Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi konusunda yol haritası hazırlanmasına karar vermişti. 20-21 Haziran'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki görüşmelerin ardından yayınlanan bildiride konuyla ilgili görüşmelerin olumlu geçtiği ifade edilmişti.

Ayrıca imzalanan ortak bildiride Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de YPG'ye destek veren ülkeleri kınadıklarını beyan etmişti. Uzun süre YPG ile çalışan Rusya'nın bu tutumu önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti.