Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rusya'dan AB'ye Yanıt: Varlıkların Ukrayna'ya Aktarılmasına Misilleme Hazırlığı

Rusya, AB'nin dondurduğu varlık gelirlerinin Ukrayna'ya aktarılmasına yanıt vereceğini açıkladı. Yasal seçenekler üzerinde çalışılıyor.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 13:25
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 13:25

Rusya'dan AB'ye Yanıt: Varlıkların Ukrayna'ya Aktarılmasına Misilleme Hazırlığı

Rusya, AB'nin Varlık Aktarımına Misilleme Hazırlıyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus varlıklarından elde edilen gelirleri Ukrayna'ya aktarma kararına misilleme planladıklarını duyurdu. Peskov, "Kararların alınma ve uygulanmasıyla ilgisi olan kişiler hakkında yasal seçenekler üzerinde çalışacağız çünkü bu, uluslararası hukukun doğrudan ihlalidir" diye belirtti.

Borrell'in Açıklamalarına Tepki

Peskov, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1,4 milyar avronun Ukrayna'ya gönderileceğine dair yapılan açıklamanın ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Bu paranın yalnızca çalınmadığını aynı zamanda silah alımı için "çöpe atıldığını" ifade etti.

Yasal Yollara Başvurulacak

Peskov, Rusya'nın olası yanıtlarına ilişkin daha fazla bilgi vererek, "Bu tür hırsızların eylemleri karşılık verilmeden bırakılamaz" dedi. Ayrıca, "Bu, mülkiyet hakkını ayaklar altına almaktır" ifadesini kullandı.

Zaharova'dan Sert Uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Borrell’in açıklaması üzerine verdiği mesajda, "Çok sert tepki vereceğimiz konusunda defalarca uyarıda bulunduk. Bu, ülke çıkarlarımız doğrultusunda hareket edeceğimiz anlamına geliyor; bunun da farkındalar" şeklinde konuştu.

AB'nin Rus Varlıklarıyla İlgili Planı

AB Konseyi, 21 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın savunmasını ve yeniden inşasını desteklemek için kullanılacağını duyurmuştu. Plana göre, elde edilen karın %90’ı Avrupa Barış Fonu aracılığıyla askeri destek için, %10’u ise yeniden inşa programlarına aktarılacak.

Batılı ülkeler, Rusya'ya ait yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki varlığı dondurmuş durumda.