Küresel Elektrik Üretiminde Rüzgâr ve Güneşin Payı Rekor Seviyeye Ulaştı
Küresel elektrik üretiminde bu yılın ilk yarısında rüzgâr ve güneşin payı yüzde 14,3 ile rekor seviyeye ulaştı. Kömürün elektrik üretiminde payı yüzde 36 azaldı. Hidroelektrik üretimi kuraklık nedeniyle yüzde 8,5 ile tarihi bir düşüş yaşadı.
Londra merkezli enerji düşünce kuruluşu Ember, küresel elektrik talebinin yüzde 92’sini temsil eden 78 ülkenin ocak-haziran 2023 dönemine ait elektrik verilerini içeren bir analiz yayımladı.
Rüzgâr ve güneş enerjisinin payı geçen yılın ilk yarısındaki yüzde 12,8’e kıyasla bu yılın ilk yarısında yüzde 14,3’e ulaşarak rekor kırdı. Rüzgârın küresel elektrik üretimindeki payı yüzde 8,75 olurken, güneşin payı yüzde 5,52’ye yükseldi. Rüzgâr ve güneş, küresel elektrik üretiminde paylarını önemli ölçüde artıran iki elektrik kaynağı oldu.
En Yüksek Paya Sahip Ülkeler
Rüzgârın elektrik üretimindeki payının en yüksek olduğu ülke yüzde 55,6 ile Danimarka oldu. Güneş enerjisinden elektrik üretiminde en yüksek paya sahip ülke ise yüzde 24,6 ile Lüksemburg oldu.
Türkiye’nin elektrik üretiminde ise bu yılın ilk yarısında rüzgârın payı yüzde 10,4 ve güneşin payı yüzde 5,65’e yükseldi.
Hidroelektrik Üretimi ve Diğer Kaynaklar
Hidroelektrik üretimi kuraklık nedeniyle yüzde 8,5 ile tarihi bir düşüş yaşadı ve küresel elektrik üretiminin yüzde 14’ünü oluşturdu. Nükleer enerji ise dünya elektrik üretiminin yüzde 9,6’sını karşıladı.
Küresel hidroelektrik üretiminin bu yılın ilk yarısında geçen yıl ile aynı seviyede olması durumunda, enerji sektörü emisyonlarının yüzde 2,9 oranında azalacağı hesaplandı. Küresel elektrik üretiminin kalan kısmı jeotermal enerji gibi diğer yenilenebilir kaynaklardan ve fosil yakıtlardan karşılandı.