Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rozase: Gül Hastalığına Dikkat!

Rozase, en sık görülen cilt hastalıklarından biridir. Yüzün merkezinde yer alan alın, burun, çene ve yanakları etkileyen bu hastalık kızarıklık, kılcal damarlarda artış, sivilcelenme, deride kabalaşma ve ödeme neden olabilir. Rozase hastalığı çevresel etkenlere bağlı olarak tetiklenebilir ve tedavisi kişiselleştirilmelidir.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 19:29
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Rozase: Gül Hastalığına Dikkat!

Rozase: Gül Hastalığına Dikkat!

Rozase, en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Yüzün merkezinde yer alan alın, burun, çene ve yanakları etkileyen kızarıklık, kılcal damarlarda artış, sivilcelenme, deride kabalaşma ve ödeme neden olabilen rozase, genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Halk arasında gülleme ya da gül hastalığı olarak bilinen rozasenin kadınlarda ve açık tenlilerde daha sık görüldüğü belirtiliyor.

Rozase Hastalığının Tetikleyicileri

Rozase hastalığı, çevresel etkenlere bağlı olarak tetiklenebiliyor. Ultraviyole ışınları, sıcak-soğuk hava, sıcak içecekler, baharatlı yiyecekler, rüzgar, egzersiz, alkol tüketimi ve stres hastalığı tetikliyor. Ayrıca, derinin dış çevreye karşı bariyer oluşturmasına yardımcı olan doğal bağışıklık sistemindeki düzensizlik de hastalığın gelişiminde önemli bir etkendir.

Rozase Hastalığının Tedavisi

Rozase hastalığının kontrol altına alınması için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İlaç tedavileri, lazer-ışık sistemleri ve cerrahi müdahaleler hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemler arasındadır. Kızarıklığın azaltılması ve kılcal damarların yok edilmesi için çeşitli lazer tedavileri ve yoğun atımlı ışık sistemleri etkili olabilmektedir. Ayrıca, kızarıklığı azaltmak için botoks enjeksiyonları da yapılabilmektedir. Erkek hastalarda daha sık görülen durumlarda ise burunda şekil bozukluğu durumunda cerrahi tedavi uygulanabilir.

Rozase Hastalığının Kişiselleştirilmiş Tedavisi

Rozase hastalığının tedavisi kişiselleştirilmelidir. Hastaların tetikleyicileri belirlenip tedavi planı buna göre oluşturulmalıdır. Tedavi ile semptomları hafifletmek ve hastalığı kontrol altına almak için uzun süreli takip gereklidir. Ayrıca, hastaların deri bariyeri bozulduğu için uygun olmayan kozmetik ürün kullanmamaları önemlidir. Dermatoloji hekiminin önerisiyle temizleme, nemlendirme ve güneşten koruma adımları, uygun ürünlerle yapılmalıdır.

Rozase Hastalığının Göz Tutulumu

Rozase hastalığı, göz tutulumu yapabilir. Hastalık gözde sulanma, kızarıklık, yabancı cisim hissi, kuruluk ve kaşıntı gibi şikayetlere neden olabilir. Bu nedenle, rozase hastalarının periyodik olarak göz muayenesi olması önem taşımaktadır.