Romatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ferhat Öksüz: Romatizmal Hastalıkların Tedavi Edilmemesi Kalıcı Sakatlıklara Yol Açabilir

Romatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ferhat Öksüz, romatizmal hastalıkların 50 yaşın altında başladığını ve vaktinde tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara neden olabileceğini belirtti. Artrit hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Öksüz, romatizmal hastalıkların önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı. Artritin belirtileri, tedavisi ve nedenleri hakkında da bilgi veren Öksüz, romatoloji uzmanına başvurmanın önemini vurguladı.

Romatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ferhat Öksüz: Romatizmal Hastalıkların Tedavi Edilmemesi Kalıcı Sakatlıklara Yol Açabilir

Artrit Hastalığı ve 12 Ekim Dünya Artrit Günü

Romatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ferhat Öksüz, 12 Ekim Dünya Artrit Günü nedeniyle artrit hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dünyada 12 Ekim gününün, 1996 yılından itibaren kas-iskelet sistemi hastalıkları hakkındaki farkındalığı artırmak ve romatizmal hastalıklar konusunda halkın bilinçlenmesine katkı sağlamak amacıyla kutlandığını belirten Uzm. Dr. Öksüz, her yıl düzenlenen etkinliklerle sağlık uygulamaları konusunda karar alıcıların dikkatinin çekilerek romatizmal hastalıkların önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun anlatılmaya çalışıldığını dile getirdi.

Artritin Belirtileri ve Tedavisi

Artritin eklem iltihabına verilen isim olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Öksüz, “Eklemlerde iltihap sonucunda ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı gelişir. Artritin süresinin uzaması, özellikle de 6 haftayı geçmesi, yakınmalarının istirahatle artması ya da sabahları yarım saati geçen bir tutukluk olması, beraberinde cilt bulguları, ağız kuruluğu, göz kuruluğu gibi başka organlarla ilgili bulguların da eşlik ediyor olması, kronik iltihabi romatizmal hastalıkları düşündürtür. İltihaplı olanlar başta olmak üzere romatizmal hastalıkların önemli bir kısmı genel inanışın aksine 50 yaşın altında başlar. Vaktinde ve doğru tedavi edilmezse, eklemlerde oluşan hasar kalıcı sakatlıklara neden olabilir” şeklinde konuştu.

Romatizmal Hastalıkların Nedenleri ve Tedavi Yolları

Artrite neden olan 200'den fazla romatizmal hastalık olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Öksüz, hastalıkların belirtileri, seyirleri ve tedavilerinin farklılık gösterdiğini belirtti. Romatoid artrit (RA) hastalığının en sık karşılaşılan iltihaplı romatizma olduğunu ve ilerleyen dönemlerde kalıcı eklem hasarına yol açabileceğini söyleyen Öksüz, hastalığın eklemler yanında kalp, akciğer, göz ve deri gibi diğer organları da etkileyebileceğini ifade etti. Romatizmal hastalıkların gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin de etkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Öksüz, sigara kullanımı, diş eti hastalıkları ve aşırı kilo alımının hastalığı tetikleyebileceğini söyledi. Tedavi için ise romatoloji uzmanına başvurulması gerektiğini ve tedavinin ilaçlarla yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

-