Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Romanya, Multifunctional Corvette Sözleşmesini İptal Etti

Romanya, Naval Group tarafından üretilmesi planlanan ve korvet sözleşmesi olarak bilinen "Multifunctional Corvette (Çok Fonksiyonlu Korvet)" sözleşmesini iptal etti. Romen makamlarca yapılan açıklamada "Milli Savunma Bakanlığı ihale makamı 15 Şubat 2018 tarih ve 48 sayılı GD'ye dayanılarak oluşturulan değerlendirme komisyonu raporu ile önerilen temel donatım programı "Multifunctional Corvette (Çok Fonksiyonlu Korvet)" ile ilgili özel prosedürün iptalini 7 Ağustos Pazartesi günü onayladı." ifadelerine yer verildi.

Yayın Tarihi: 09.08.2023 21:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Romanya, Multifunctional Corvette Sözleşmesini İptal Etti

Romanya, Multifunctional Corvette Sözleşmesini İptal Etti

Romanya, Naval Group tarafından üretilmesi planlanan ve korvet sözleşmesi olarak bilinen "Multifunctional Corvette (Çok Fonksiyonlu Korvet)" sözleşmesini iptal etti. Romen makamlarca yapılan açıklamada "Milli Savunma Bakanlığı ihale makamı 15 Şubat 2018 tarih ve 48 sayılı GD'ye dayanılarak oluşturulan değerlendirme komisyonu raporu ile önerilen temel donatım programı "Multifunctional Corvette (Çok Fonksiyonlu Korvet)" ile ilgili özel prosedürün iptalini 7 Ağustos Pazartesi günü onayladı." ifadelerine yer verildi. Defence Romania tarafından da aktarıldığı üzere, Romanya Milli Savunma Bakanlığı sözleşme programını iptal etme kararını 8 Ağustos Salı günü teklif veren 3 şirkete iletildiği doğrulandı. Bu bağlamda "Multifunctional Corvette (Çok Fonksiyonlu Korvet)" tedarik süreci iptal edilmiş olup diğer tekliflerin de değerlendirilme sürecine geçilmemiş olacak.

Gowind 2500 Sınıfı Korvet Konsept Tasarım

2019 yılında, Constanța Deniz Tersanesi ile Naval Group müzayedenin galibi ilan edildi. Bu bağlamda 4 adet Gowind 2500 sınıfı korvet Romanya'da üretilmesi planlanmaktaydı. Program sürecinde belirlenenlere göre korvetlerin inşası, ekipmanı ve bakımı için teknoloji transferine dayalı olarak 7 yıl içinde Romanya'da inşa süreci tamamlanacaktı. Ayrıca ilk gemi sözleşmenin imzalanmasından sadece 3 yıl sonra teslim edilecekti. Taraflar arasındaki büyük mali anlaşmazlıklar yaşanan pandemi kriziyle birleştiğinde bir uzlaşmaya varmayı ve anlaşmayı imzalamayı imkansız hale getirdi. Bu bağlamda da Romanya Milli Savunma Bakanlığı ortakların imza atması için tanınan süreyi 2022 yılı boyunca birkaç kez uzatmaya gitse de başarılı olamadı.

İhale Süreci

Romanya’nın 4 korvet alımını ve 2 fırkateyn modernizasyonunu içeren ihalesinde sular durulmuyor. Daha önce sadece 2 fırkateyn modernizasyonunu içeren ihalenin galibi MİLGEM Projesi’nden tanıdığımız STM firması olmuştu. Ancak daha sonra ihale sümen altı edilerek 4 yeni korvet alımı ihalesi ile birleştirildi ve 4 yeni korvet alımı + 2 fırkateynin modernizasyonu şeklinde bir ihale oluşturulmuştu. Bu ihaleye sadece Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler teklif verebildiği için STM oyun dışı kalmıştı. İhalede yarışan Hollandalı Damen firması SIGMA tasarımını, Fransız Naval Group Gowind 2500 tasarımını teklif ederken İtalyan Fincantieri 2013 yılında BAE Donanması’na teslim ettiği Abu Dabi sınıfı korvet tasarımının bir modelini teklif etmişti. İhalede yarışan her üç şirket de teknik yeterlilikleri sağladı. Rumen basınında yer alan haberlere göre yetkililer ihaleyi Romanya’nın en büyük tersanesi olan Daewoo Mangalia’yı satın alan Hollandalı Damen’e vermek istedi. Aralık 2018’de gazetecilere konuşan Rumen savunma bakanı Gabriel Les, fonların yetersiz kalması nedeniyle tedarik sürecinin tamamen iptal edilebileceğini belirtmişti. Ayrıca Naval Today tarafından da o dönem aktarıldığına göre Romanya Savunma Bakanlığı ihaleyi askıya aldı. Bakanlığın açıklamasında da "İhale prosedüründeki usulsüzlükler araştırılana kadar ihale askıya alındı." ifadesi yer almıştı.