Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rekabet Kurulu, Gübre Sektöründe Soruşturma Başlattı

Rekabet Kurulu, gübre sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal etme şüphesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda BAGFAŞ, EGE GÜBRE, GEMLİK, GÜBRETAŞ ve TOROS firmalarının rekabete hassas bilgilerin değişimi yoluyla kanunun ihlal edildiği tespit edildi ve idari para cezası öngörüldü. ETİ BAKIR ise ihlal edildiğine dair bir bulguya ulaşılamadığı için ceza almadı.

Yayın Tarihi: 25.07.2023 14:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Rekabet Kurulu, Gübre Sektöründe Soruşturma Başlattı

Rekabet Kurulu, Gübre Sektöründe Soruşturma Başlattı

12 Ağustos 2021 tarihinde Rekabet Kurulu, Bandırma Gübre Fabrikaları AŞ (BAGFAŞ), Ege Gübre San. AŞ (EGE GÜBRE), Eti Bakır AŞ (ETİ BAKIR), Gemlik Gübre San. AŞ (GEMLİK), Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (GÜBRETAŞ) ve Toros Tarım San. ve Tic. AŞ (TOROS) firmalarının rekabeti ihlal edip etmediklerini araştırmak amacıyla soruşturma başlattığını duyurdu.

Soruşturmanın sözlü savunma toplantısı ise Rekabet Kurumu Merkez Binası'nda gerçekleştiriliyor. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, soruşturmanın gübre sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti için açıldığını belirtti.

Soruşturma Heyeti ise 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesinin rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan anlaşmaları ve teşebbüs birliklerini yasakladığını hatırlattı. Heyet ayrıca, rakip firmalar arasındaki bilgi değişimlerinin de rekabeti engelleyici nitelikte olduğunu vurguladı.

Heyet, BAGFAŞ, EGE GÜBRE, GEMLİK, GÜBRETAŞ ve TOROS'un rekabete hassas bilgilerin değişimi yoluyla 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiklerini tespit etti. Bu nedenle, söz konusu firmalara gayri safi gelirlerinin binde biri oranında idari para cezası uygulanması gerektiği kanaatine vardı.

ETİ BAKIR ise soruşturma kapsamında ihlal edildiğine dair bir bulguya ulaşılamadığı için idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı kararı verildi.

Heyet, soruşturma kapsamında tespit edilen ihlallerin temel para cezasının hesaplanmasında ihlale taraf firmaların yıllık gayri safi gelirlerinin binde 5'i ile yüzde 3'ü arasında bir oranın esas alınması gerektiğini değerlendirdi. Ayrıca, ihlalin süresine bağlı olarak belirlenen para cezasının yarı oranda artırılması gerektiği kararı verildi.

Soruşturma Heyeti'nin görüşünü bildirmesinin ardından sözlü savunma toplantısı devam etmektedir.