Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz'da Düşüş Gösterdi

Temmuz ayında Reel Kesim Güven Endeksi 100,3'e gerileyerek, ekonomide belirsizlik işaretleri veriyor.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 10:26
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 10:26

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz'da Düşüş Gösterdi

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz Ayında Ne Durumda?

Reel Kesim Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre 2,5 puan azalarak 100,3 seviyesine düştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan İktisadi Yönelim İstatistikleri'nde bu durum detaylı olarak ele alındı.

Anketin Ayrıntıları

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1778 iş yerinin yanıtlarının bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Mevsimsellikten arındırılmış endekste ise 1,8 puan düşüş yaşandı ve bu rakam 98,7 olarak belirlendi.

Endeksi Etkileyen Faktörler

Endeksi oluşturan anket sorularının değerlendirilmesi sonucu, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aya dair üretim hacmi ile ihracat sipariş miktarına yönelik olumlu yorumlar, endeksi artırırken; toplam sipariş miktarı, genel ekonomik gidişat ve sabit sermaye yatırımlarına ilişkin olumsuz değerlendirmeler endeksi düşürmeye yönelik etkiledi.

Son Üç Aya Yönelik Değerlendirmeler

İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin oranı, bir önceki aya göre artarken, üretim hacminde ve ihracat sipariş miktarında iyimserlik azaldı. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normalleri altında olduğu değerlendirmeleri güçlenirken, mamul stoku seviyesinin normallerin üzerinde olduğu tespit edildi.

Gelecek Üç Ay Beklentileri

Üretim hacmi konusunda artış bekleyenlerin oranı bir önceki aya göre yükselirken, ihracat ve iç piyasa siparişlerinde düşüş bekleyenlerin oranında artış kaydedildi.

Üretici Fiyat Endeksi Beklentileri

Gelecek üç ayda satış fiyatları için artış yönlü beklentilerdeki güçlenme dikkat çekerken, yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise önceki aya göre 1,8 puan azalarak %51,8 seviyesine geriledi.

Üretimi Kısıtlayan Faktörler

Ankete katılan iş yerlerinin %55,7'si üretimlerini kısıtlayan bir durum bulunmadığını belirtirken, %13,8'i talep yetersizliğini en büyük engel olarak listedeki yerini aldı. Yapılan değerlendirmeler, sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya göre daha kötümser olanların sayısındaki artışı da gözler önüne serdi.