
Yerli Aşı TURKOVAC Üzerine Konferans
Yerel aşı TURKOVAC’ın geliştiricisi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Aşılar hakkında merak ettiğiniz her şey" başlıklı konferansta önemli açıklamalarda bulundu.
Aşı Sürecinin Zorluğu
Konferansta, aşı çalışmalarının zorluğuna dikkat çeken Özdarendeli, "2020 öncesi aşı geliştirme süreçleri yaklaşık 15 yıl sürüyordu, ancak yeni teknolojiler sayesinde bu süre 6-7 yıla düşebilir." dedi.
Kontrol Süreçlerinin Önemi
Aşılarda kontrol süreçlerinin kritik öneme sahip olduğunu kaydeden Özdarendeli, yalnızca TURKOVAC aşısı için 439 kontrol yapıldığını belirtti. “Aşı sürecinde, hem maddi güç hem de disiplin gereklidir. Çünkü bazı stratejik işlerde kar-zarar hesabı yapılmaz.” ifadesini kullandı.
Tarihsel Perspektif
Prof. Dr. Özdarendeli, Türkiye'nin en son aşısını 1998 yılında ürettiğini hatırlatarak, bu tarihten sonra aşı üretiminde yaşanan kayıplardan söz etti. "Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemi boyunca geniş bir aşı üretim kültürümüz vardı," diyen Özdarendeli, "1998 sonrası aşı üretiminde insan gücünün kaybolmasının ülke için bir kayıp olduğunu düşünüyorum." açıklamasında bulundu.
Gelecek Hedefleri
Ülkemizdeki aşı üretim sürecinin yeniden canlanacağını umduğunu dile getiren Özdarendeli, "Pandemi döneminde uzmanlar bir araya gelerek önemli bir ilerleme kaydetti. Aşının stratejik önemi anlaşıldı ve bu durumun, Türkiye'de aşı üretim sayısının artmasına katkı sağlayacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.
Aşı Tarihçesi Üzerine Bilgiler
Konferansta ayrıca Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr. Zehra Kardaş, aşı tarihçesi hakkında katılımcılara bilgilendirme yaptı.
Yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli (sağ 2), bazı sağlık örgütlerinin Kayseri Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdiği "Aşılar hakkında merak ettiğiniz her şey" isimli konferansa katıldı.
Yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli (sağ 2), bazı sağlık örgütlerinin Kayseri Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdiği "Aşılar hakkında merak ettiğiniz her şey" isimli konferansa katıldı.