Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Polonya'da Lejyoner Hastalığı Can Almaya Devam Ediyor

Polonya'da lejyoner hastalığına bağlı can kaybı devam ediyor. DSÖ'nün açıklamasına göre, ülkede 23 kişi hayatını kaybetti ve 166 kişi hastalığa yakalandı. Hastalığın ilk olarak Rzeszow kentinde ortaya çıktığı belirtilirken, bu durumun stratejik bir öneme sahip olabileceği düşünülüyor. Lejyoner hastalığı, ciddi bir akciğer enfeksiyonu olarak bilinmektedir ve özellikle risk grubundaki kişilerde ölümcül olabilir.

Yayın Tarihi: 14.09.2023 22:00
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Polonya'da Lejyoner Hastalığı Can Almaya Devam Ediyor

Polonya'da lejyoner hastalığı can almaya devam ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, Polonya'da geçtiğimiz ağustos ayı sonuna doğru ortaya çıkan lejyoner hastalığına bağlı can kaybının 23'e ulaştığı ifade edildi. Açıklamada, ülke çapında 166 kişiye lejyoner hastalığı teşhisi konulduğu belirtilirken, 7 Eylül tarihinden bu yana ise yeni vaka görülmediği kaydedildi.

Bakterinin ilk olarak nerede ve nasıl ortaya çıktığı saptanamadı

Legionella bakterisi ilk olarak Polonya'nın güneydoğusundaki Rzeszow kentinde ortaya çıkmıştı. İlerleyen günlerde hastalığın tespit edildiği 144 kişi hastanelerde tedavi altına alınmış, Rzeszow şehir suyu şebekesinden alınan numunelerin bazılarında legieonella bakterisi saptanmıştı. Belediye kentin tüm içme suyu şebekesini dezenfekte ederken, Küçük Polonya (Malopolska), Lublin ve Büyük Polonya (Wielkopolskie) bölgelerindeki bazı kişilere de legionella hastalığı teşhisi konulmuştu.

Lejyoner hastalığı

Lejyoner hastalığı legionella pneumophila bakterisinin neden olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığıdır. Söz konusu bakteriye maruz kalan çoğu kişi hastalığa yakalanmazken, 50 yaş üstü kişiler, kronik akciğer rahatsızlığı, böbrek ya da karaciğer yetmezliği olanlar, kanser hastaları, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, diyabet hastaları ve sigara içenlerin hastalığa yakalanma oranı daha yüksektir. Solunum yoluyla geçen hastalık antibiyotik ile tedavi edilebilirken, risk grubunda bulunan hastaların ise yüzde 10'u hayatını kaybetmektedir.