Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

PKK'nın Deyrizor'daki Aşiretlerle Çatışması Devam Ediyor

PKK'nın Suriye'nin Deyrizor ilinde Arap aşiretleriyle çatışması devam ediyor. ABD'nin planı ve son durum hakkında bilgiler veriliyor.

Yayın Tarihi: 30.08.2023 10:09
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

PKK'nın Deyrizor'daki Aşiretlerle Çatışması Devam Ediyor

PKK'nın Deyrizor'daki Aşiretlerle Çatışması Devam Ediyor

PKK'nın işgalindeki Deyrizor'un batı ve kuzey kırsalındaki köylerde halk yolları kesti. Halkın el-Sur beldesinde örgütün sözde karargahına düzenlediği baskında en az 10 teröristin yakalandığı kaydedildi. Bölgenin en büyük aşiretlerinden el-Akidat'a bağlı el-Bukeyyir aşiretinin ileri gelenleri, terör örgütü PKK/YPG'nin Ahmed el-Habil'i serbest bırakması için 12 saat süre verdi.

ABD'nin maddi ve askeri desteğiyle PKK/PYD'nin güdümünde faaliyet gösteren sözde Deyrizor Askeri Meclis yerine Sanadid Güçlerinin geçirileceği ve saha hakimiyetini kaybedeceği düşüncesiyle bir süredir diken üzerinde duruyor. 30 Ocak 2023'te Aydınlık Gazetesinde, “Suriye’de yeniden 'Arap' kartı” başlığı ile verdiğimiz haberde, ABD'nin yeni bir Arap vekil güç oluşturmak için Suriye'de aşiret liderleriyle görüştüğünü bildirmiştik. Sözde meclis, bu nedenle Sanadid Güçlerinin, Fırat Nehri'nin doğusundaki bölgelere silahlı unsur sevk etmesine karşı çıkıyor.

Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) kontrolünde bulunan alanlardaki Deyrizorlu aşiretler, sosyal medyada yayınladıkları görüntülerde, illerinde PKK/YPG'li teröristlere karşı başlayan harekete destek verdiklerini duyurdu.

PKK ile Arap Aşiretleri Arasındaki Çatışma

Suriye'nin doğusundaki Deyrizor ilinde bir kısmı terör örgütü PKK/YPG'nin işgalinde olan alanda, örgüt ile Arap aşiretleri arasında grup komutanı Ahmet El-Habil'in alıkonulmasından dolayı çatışmalar başladı. Bölgenin en büyük aşiretlerinden el-Akidat'a bağlı el-Bukeyyir aşiretinin ileri gelenleri, terör örgütü PKK/YPG'nin Ahmed el-Habil'i serbest bırakması için 12 saat süre verdi.

Öte yandan, Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) kontrolünde bulunan alanlardaki Deyrizorlu aşiretler, sosyal medyada yayınladıkları görüntülerde, illerinde PKK/YPG'li teröristlere karşı başlayan harekete destek verdiklerini duyurdu.

ABD'nin Planı

ABD'nin maddi ve askeri desteğiyle YPG/PKK'nın güdümünde faaliyet gösteren sözde Askeri Meclis, yerine Sanadid Güçlerinin geçirileceği ya da saha hakimiyetini kaptıracağı düşüncesiyle bir süredir diken üzerinde duruyor. Sözde meclis, bu nedenle Sanadid Güçlerinin, Fırat Nehri'nin doğusundaki bölgelere silahlı unsur sevk etmesine karşı çıkıyor.

Deyrizor 'Askeri Meclisi', Deyrizor ilinde Fırat Nehri'nin doğu tarafındaki Akidat, Buseraya ile Bekkara aşiretlerindeki Araplardan oluşuyor. Sanadid Güçleri'ni ise Haseki ilindeki Şümmar aşiretinden Araplar oluşturuyor.

Son Durum

Son 48 saattir Fırat'ın doğusunda terör örgütü PKK'nın faaliyet gösterdiği alanlarda Arap aşiretlerinin silahlı bir başkaldırısı var. Özellikle Deyr-i Zor bölgesinde etkili olan ve sayıları 250 bin civarında olan aşiretler ayaklanmış durumda. Aşiretler bölgede kontrol noktaları kurdu ve teröristlerin geçmesine izin vermedi. Ahmet El Habil ve alıkonulan 12 korumasının bırakılması için eylemler yapılıyor. Şu anda kadar Ahmet El-Habil'ın bırakılmadığını biliyoruz. Deyr-i Zor ve Ebul Kamal Irak'a yakın bölgedeki aşiretler seferberlik ilan ettiler. Kontrol notasına eğer PKK gelirse burada bir çatışma söz konusu.